24.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Πρόταση να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 15% για κέρδη πάνω από 1 δις δολάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την αύξηση της φορολογίας για τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών πρότεινε ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών στις ΗΠΑ. Η λογική (πέρα από τις προφανείς πολιτικές αρχές των Δημοκρατικών) είναι ότι σε μία δύσκολη συγκυρία για τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ (αύξηση χρέους και ελλειμμάτων, εκτίναξη πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους) υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι που μπορούν να βγάζουν υπερκέρδη.

Σ’ αυτή την συγκυρία, οι επιχειρήσεις με υπερκέρδη μπορούν να πληρώνουν μία κάπως αυξημένη φορολογία στο κομμάτι των κερδών πάνω από το 1 δισ. δολάρια μειώνοντας κάπως τα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους.

Με λίγα λόγια, οι μέτοχοι θα εισπράξουν λιγότερα και το αμερικανικό κράτος λίγο περισσότερα.Εναλλακτικές επιλογές των επιχειρήσεων

Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν θα θελήσουν να φορολογηθούν με τον συντελεστή αυτόν (15%) θα στραφούν είτε προς επενδύσεις βοηθώντας έτσι την απασχόληση ή και την άνοδο των χρηματιστηριακών κερδών που και αυτά φορολογούνται στην πηγή στις ΗΠΑ ή προς την ‘πράσινη επιχειρηματικότητα’ (έχει μειωμένους φορολογικούς συντελεστές) λειτουργώντας θετικά προς το περιβάλλον. Επίσης οι επενδύσεις με κοινωνικό προσανατολισμό (υποδομές, σχολεία κ.ά.) φορολογούνται ελάχιστα ή καθόλου από την αμερικανική εφορία.

Η πρόταση αυτή βέβαια προκαλεί αλλεργία στους Ρεπουμπλικανούς και έχουν ήδη αρχίσει διαμαρτυρίες και μετοχικούς ακτιβισμούς.

Τέλος υπάρχει και η τρίτη επιλογή να μεταφερθούν οι φορολογικές έδρες σε ‘φορολογικούς παραδείσους’ όμως τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται ότι θα επιβάλλουν αυξημένες κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις το προσπαθήσουν.

Ευρωπαϊκός αντίκτυπος

Η πρόταση αυτή είχε παρουσιαστεί παλαιότερα και στην Ευρώπη από πολλά κεντροαριστερά κόμματα. Η άνοδος του Πράσινου κόμματος στη Γερμανία φαίνεται ότι μπορεί να υιοθετήσει μία αντίστοιχη πρόταση από την στιγμή που βρεθεί στην εξουσία συνεργαζόμενο με τους σοσιαλδημοκράτες. Αντίστοιχες προτάσεις είχαν γίνει στην Γαλλία και στην Ιταλία αλλά δεν προχώρησαν. Το γεγονός όμως ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ‘κτυπήσει’ καμπανάκι για τον πληθωρισμό αλλά και για την ανάγκη για ‘πράσινες οικονομίες’ (με τα δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων) ίσως οδηγήσει κάποια κράτη (κυρίως Γερμανία και Γαλλία) να υιοθετήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο φορολόγησης για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που βγάζουν υπερκέρδη. Μάλιστα συζητούν και με την Ιρλανδία, η οποία είναι ‘καταφύγιο’ επιχειρηματικών κερδών λόγω χαμηλής φορολογίας (εκεί ο βασικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%) να μην κάνει ντάμπινγκ στην προσπάθεια και να υιοθετήσει και αυτή αντίστοιχα μέτρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό