19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πρόεδρος Ισραήλ: Πρόκειται για «κήρυξη πολέμου»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «κήρυξη πολέμου», λέει ο Ισραηλινός πρόεδρος αλλά επιμένει ότι «επιδιώκουμε την ειρήνη». Ο Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι «είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να «καταστήσουν σαφές» στο ιρανικό καθεστώς ότι η συμπεριφορά του είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ. «Θα πρέπει να εξετάσουμε με διαύγεια τα φαινόμενα που ονομάζονται Τεχεράνη και Ιράν».

Το Ισραήλ δεν έχει επιδιώξει πόλεμο από την ίδρυσή του το 1948, επέμεινε ο πρόεδρος. «Είμαστε ειρηνιστές που επιδιώκουν την ειρήνη. Πήγαμε στην ειρήνη με τους γείτονές μας ξανά και ξανά. Δυστυχώς, όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένας άλλος “πληρεξούσιος” του Ιράν, η Χαμάς, οδήγησε σε μια απίστευτα βίαιη σφαγή εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το ξέρουμε. Γι’ αυτό και πρέπει να το έχουμε σε προοπτική».

Περιέγραψε την εκτόξευση περισσότερων από 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ το Σάββατο ως «ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο [η Τεχεράνη] λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του Sky News για τη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, είπε ακόμη: «Αυτό είναι σαν πραγματικός πόλεμος. Θέλω να πω, πρόκειται για κήρυξη πολέμου», είπε, πριν προσθέσει ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τους δυτικούς συμμάχους που ζητούν ηρεμία, ο κ. Χέρτσογκ είπε: «Το τελευταίο πράγμα που επιδιώκει το Ισραήλ σε αυτή την περιοχή από την ίδρυσή του είναι να πάει σε πόλεμο – επιδιώκουμε την ειρήνη».

Όμως η Τεχεράνη «σπέρνει τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας», είπε. Το Ιράν έχει «αντιπροσώπους» σε όλη τη Μέση Ανατολή και τρομοκρατικούς πυρήνες σε όλο τον κόσμο, συνέχισε ο Χέρτσογκ.

Νέα βίντεο από αναχαιτίσεις

Οι IDF δίνουν στη δημοσιότητα νέα πλάνα που – όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί – είναι από την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό περίπου 170 πολεμικά drones, 120 βαλλιστικοί πύραυλοι και 30 πύραυλοι cruise εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, εκ των οποίων περίπου το 99% αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τις IDF.

Ενεργοποιούνται δύο μεραρχίες εφέδρων

Ο στρατός του Ισραήλ καλεί δύο μεραρχίες εφέδρων για «επιχειρησιακές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας», όπως ανακοίνωσε. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε: «Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, οι IDF επιστρατεύουν τις επόμενες ημέρες περίπου δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για τις επιχειρησιακές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας. Η στρατολόγησή τους θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας και της ετοιμότητας για την υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και τη διατήρηση της ασφάλειας των κατοίκων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό