29.1 C
Athens
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόβλημα ασφαλείας στο νέο iPad Pro με M1

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Θάνου Παλάγκα

Το chip M1, το οποίο βρίσκεται μέσα στο νέο iPad Pro και τα νέα MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini και iMac, έχει πρόβλημα ασφαλείας, σύμφωνα με τον developer Hector Martin.

Η ευπάθεια υπάρχει σε επίπεδο hardware και δεν μπορεί να διορθωθεί. Η Apple έχει παραβιάσει κάποιες προδιαγραφές της αρχιτεκτονικής Arm, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να μετριαστεί. Το πρόβλημα είναι ότι δύο εφαρμογές μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα χωρίς να ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες του λειτουργικού.

Ευτυχώς, η ευπάθεια δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας και, στην χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από διαφημιστές για cross-app tracking. Ο Martin λέει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε κάποιος να πάρει τον έλεγχο της συσκευής ή να κλέψει προσωπικά δεδομένα.

Παρόλα αυτά, το ελάττωμα είναι ελάττωμα και το συγκεκριμένο παρακάμπτει το μοντέλα ασφάλειας του λειτουργικού. Επηρεάζει όλες τις συσκευές με Μ1 και υποθετικά και τα κινητά της σειράς iPhone 12, γιατί ο Α14 Bionic είναι βασισμένος στην ίδια μικροαρχιτεκτονική με τον Μ1.

Η μόνη λύση είναι να τρέχει όλο το λειτουργικό σύστημα ως virtual machine (VM), αλλά θα ήταν εξαιρετική σπατάλη πόρων.

Το πρόβλημα αναμένεται να επηρεάζει και την επόμενη γενιά Μ1, αλλά ίσως να δούμε κάποιο fix μέχρι τότε. Ας ελπίσουμε ότι το Μ1Χ chip που θα βρίσκεται μέσα στο επόμενο MacBook Pro δεν θα έχει το ίδιο πρόβλημα.

H Apple γνωρίζει το ζήτημα και έχει αποδεχτεί την ύπαρξή του.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό