18.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Προτάσεις για τις καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές και το «ξέπλυμα» χρήματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά από πολύμηνες εργασίες, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ενδελεχή σειρά προτάσεων με έναυσμα τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τα «Pandora papers» και άλλες παρόμοιες διαρροές δεδομένων.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Niels Fuglsang (Σοσιαλιστές, Δανία) συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην ολομέλεια και εγκρίθηκε την επόμενη ημέρα με 465 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και 36 αποχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να διατηρηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί για τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, να ενισχυθεί η δέσμευση για την ορθή εφαρμογή και επιβολή των υπαρχόντων συμφωνιών, και διατυπώνει προτάσεις για μια σειρά νέων μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εισηγητής δήλωσε: «Κάποιοι στην κορυφή αρνούνται να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες. Το σύστημα που έχουμε είναι εντελώς ‘στημένο’. Έχουμε άλλους κανόνες για το 99% των ανθρώπων και άλλους για το 1%. Αυτό πρέπει να αλλάξει! Μέσω της έκθεσής μας προτείνουμε αλλαγές για να διορθώσουμε την κατάσταση. Συγκεκριμένα, πρέπει να συζητήσουμε έναν ελάχιστο φόρο για τα κεφαλαιακά κέρδη, μια ρύθμιση σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο του ελέγχου και την παροχή συστάσεων στους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και κανόνες για την πρόληψη της κατάχρησης εικονικών εταιρειών.»

Κύριες προτάσεις

Η έκθεση διατυπώνει προτάσεις για την προστασία των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τη μείωση των συγκρούσεων συμφερόντων, τον καλύτερο έλεγχο των μεσαζόντων, τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τους πραγματικούς δικαιούχους, την καλύτερη αντιμετώπιση πρακτικών που μπορούν να βλάψουν την είσπραξη φόρων, όπως η χρήση κρυπτοστοιχείων, χρυσών διαβατηρίων, εικονικών εταιρειών ή ορισμένων συναλλαγών σε ακίνητα.

Η έκθεση θέτει στο στόχαστρο φορολογικά καθεστώτα που έχουν σχεδιαστεί για την προσέλκυση αλλοδαπών υπηκόων και των «ψηφιακών νομάδων», ζητώντας την αξιολόγηση τους. Θα πρέπει ακόμη να εξεταστεί μια ευρωπαϊκή εκδοχή του συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διερεύνηση του λεγόμενου ανεξήγητου πλούτου, αναφέρει η έκθεση.

Όπως και σε άλλα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο επικρίνει εκ νέου το σύστημα που εφαρμόζεται για την κατάρτιση της «μαύρης» λίστας φορολογικών παραδείσων της ΕΕ και αναλύει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να επεκτείνει την εντολή της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων) ώστε να συμπεριλάβει τα προτιμησιακά καθεστώτα φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου φυσικών προσώπων, καθώς και τα καθεστώτα φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας φυσικών προσώπων. Η έκθεση καλεί επίσης το Συμβούλιο να επανεκτιμήσει τη θέση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του καταλόγου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζουν ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τα κριτήρια φορολογικής διαφάνειας.

Τέλος, η έκθεση ζητά από την Επιτροπή να δημοσιεύσει κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί ή κατασχεθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη όσον αφορά την κατάργηση ή την ανάκληση της ιθαγένειας ή των αδειών διαμονής ατόμων της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας που έχουν αποκτήσει το καθεστώς τους μέσω επενδύσεων.

Σχετικές πληροφορίες

Τον Οκτώβριο του 2021, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων διέρρευσε δεδομένα μαζικά, ρίχνοντας φως στο ρόλο των φορολογικών παραδείσων, των μεσαζόντων και της χρήσης εικονικών εταιρειών από ιδιώτες για την αποφυγή φόρων. Έκτοτε, η Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων οργάνωσε σειρά ακροάσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Μεταξύ των ακροάσεων ήταν η δημόσια ακρόαση με θέμα την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή στα «Pandora Papers» τον Νοέμβριο του 2021, ακρόαση σχετικά με τις δικαιοδοσίες που εμφανίστηκαν στα «Pandora Papers» τον Μάρτιο του 2022 και ακρόαση σχετικά με τη ρύθμιση των μεσαζόντων τον Απρίλιο του 2022. Σε συνέχεια αυτών των ακροάσεων, διάφορες επισκέψεις αντιπροσωπειών ευρωβουλευτών σε ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν επίσης στα πορίσματα και τις συστάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό