23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προς κέρδη ρεκόρ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο νέος ρόλος του Παπακωνσταντίνου της MORE, ο θαυμαστής της Σδούκου και η πρόωρη πασχαλιά – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ΑΠΕ…

Η ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη του στόχου της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Ήδη συνολικά οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 57% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται το 2030 από ΑΠΕ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι επενδύουν στην ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

… και τα αιολικά

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν τη «ναυαρχίδα» των ΑΠΕ ως προς την υλοποίηση του οράματος της πράσινης μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, ότι τον Ιανουάριο – οπότε και η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής έπιασε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων μηνών (50,57%) – τα αιολικά είχαν σχεδόν την κυρίαρχη θέση στο «καλάθι» της παραγωγής των πράσινων τεχνολογιών: Τα αιολικά παρήγαγαν το 87,8% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ. Ακολούθησαν με χαοτική διαφορά τα φωτοβολταϊκά με 5,7% κ.ο.κ.

Ο «load factor»

Ο Ιανουάριος, λοιπόν, ήταν ένας μήνας ισχυρών αποδόσεων για τα αιολικά πάρκα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ηλεκτρικό σύστημα, ένας από τους καθοριστικούς δείκτες απόδοσης των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ο λόγος για τον «load factor», τον συντελεστή παραγωγής, ο οποίος για τα αιολικά ανήλθε τον Ιανουάριο στο 39,9% όταν πέρυσι ήταν στο 27,9%.

Κέρδη ρεκόρ για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η διαμόρφωση αυτού του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα σηματοδοτεί κέρδη για τους ηλεκτροπαραγωγούς από αιολικά το 2024.

Και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που βρίσκεται στην κορυφή των ενεργειακών ομίλων καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ και δη σε αιολικά αναμένεται φέτος να εμφανίσει κέρδη ρεκόρ.

Ο Καφηρέας

Η θέση δε, σε λειτουργία και του μεγαλύτερου στην Ελλάδα αιολικού πάρκου από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ενισχύσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.

Ο Καφηρέας το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών στη χώρα εγκατεστημένης ισχύος 330 MW έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς αλλά και παράγοντες της αγοράς ως έργο case study. Αποτελεί στην πραγματικότητα όχι ένα αιολικό πάρκο, αλλά ένα αιολικό σύμπλεγμα, το οποίο αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια, αποτελούμενο από 17 επιμέρους αιολικά πάρκα και 101 ανεμογεννήτριες.

Ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2023 οπότε και είχαν ηλεκτριστεί τα 15 από τα 17 αιολικά πάρκα ο Καφηρέας συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το εννεάμηνο.

————————————-

Στο τιμόνι του ΕΣΑΗ

Ο ΕΣΑΗ, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε αυτόν συμμετέχουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας με εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ, Mytilineos, Elpedison, Motor Oil και HELLENiQ ENERGY).

Πέρυσι, η πλειονότητα των μελών προχώρησε σε ανανέωση των προσώπων που τους εκπροσωπούν και συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΗ. Επίσης η θητεία του προέδρου διαρκεί ένα χρόνο. Και από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 πρόεδρος ήταν ο κ. Λουκάς Δημητρίου CEO του ομίλου ΗΡΩΝ.

Ο κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι τη σκυτάλη στην προεδρία πήρε από την 1η Μαρτίου ο κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου CEO της Motor Oil Renewable Energy (MORE), θυγατρικής της Motor Oil. Είναι η εταιρεία που τρέχει για λογαριασμό της Motor Oil τις ΑΠΕ καθώς και τις μονάδες φυσικού αερίου, τις οποίες ο όμιλος έχει αποφασίσει να τις εντάξει στη MORE.

Το έμπειρο στέλεχος του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι εκείνο που λέγεται, ότι έτρεξε την εξαγορά της «Anemos» από την Ελλάκτωρ, της θυγατρικής με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, όπως επίσης και του 75% της UNAGI.

Είναι επίσης εκείνος που μέσα σε δύο χρόνια από την ίδρυση της MORE έχει κάνει τη μεγάλη στροφή του ενεργειακού ομίλου της Κορίνθου προς την πράσινη ενέργεια και τα εναλλακτικά καύσιμα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε και την πορεία του ως κορυφαίου εκπροσώπου των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο…

————————————-

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Στη 10ο ετήσιο Συμβούλιο του Νότιου Διαδρόμου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κυρία Σδούκου εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Η χώρα μας μαζί με άλλες 22 συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο το οποίο ουσιαστικά έχει συσταθεί στο πλαίσιο του μεγάλου δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σκέλος του αγωγού που φτάνει στη χώρα μας διανύει την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία υποθαλάσσια είναι ο TAP.

Στο συμβούλιο συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον.

Η κυρία Σδούκου και η Ευρ. Επιτροπή εξέφρασαν τη στήριξη τους στο Αζερμπαϊτζαν στις διαδικασίες για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διακινεί ο Νότιος Διάδρομος.

Πράγμα βέβαια που προϋποθέτει και την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού και φυσικά και της Socar, της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου, που διαθέτει και το κοίτασμα Σαχ Ντενιζ.

Ο θαυμαστής

Η Ελληνίδα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το τέλος του Συμβουλίου προχώρησε σε ανάρτηση στο LinkedIn, η οποία και έκανε γνωστή τη στήριξη της Ελλάδας στην αύξηση της δυναμικότητας του Νότιου Διαδρόμου αλλά και του αγωγού IGB όπως επίσης και της ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου.

Στα σχόλια που ακολούθησαν εμφανίστηκε και ένας θαυμαστής της κυρίας Σδούκου και συγκεκριμένα ως προς τις πρωτοβουλίες της απέναντι σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής.

Ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Ρίκαρντ Σκούφιας έσπευσε να τιμήσει με σχόλιο του την κυρία Σδούκου. Όπως έγραψε «όσοι με γνωρίζουν από παλιά αλλά και τώρα θα έχουν διαπιστώσει ότι πάντα μιλάω για τη διαχρονική και σημαντική συμβολή της κυρίας Σδούκου στην επιτυχημένη πορεία των αγωγών TAP, IGB και της ΕΔΕΥΕΠ…»

————————————-

Πρόωρη Πασχαλιά!

Δεν πρόλαβε να έρθει η Σαρακοστή κι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας μας έφερε την … Πασχαλιά! Χαρούμενος άνθρωπος. Μην ανησυχείτε όμως – ούτε με κυβερνητική απόφαση! – δεν έχει μετακινηθεί η ημερομηνία του Πάσχα. Ακολουθείστε κανονικά το πρόγραμμα σας. Εφέτος παραμένει σταθερά η Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου.

Δόξα και τιμή

Απλά ο κ. Σκρέκας μετά από την επιτυχία – τον «δοξολόγησε» μέχρι κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο – με τις μειώσεις των τιμών σε περισσότερα από 4.000 κωδικούς προϊόντων, πλέον δεν κρατιέται….

Πασχαλινό καλάθι

Έχει μπλέξει άγρια μαζί του η… ακρίβεια! Θα την ισοπεδώσει! Χθες, λοιπόν, ανακοίνωσε πριν ακόμη αρχίσει ο Μάρτιος – που λέει ο λόγος – ότι θα υπάρχει και φέτος «πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού», όπως και πέρυσι, ξέρετε με τσουρέκια, λαμπάδες και τα σχετικά! Για κοψίδι το βλέπω λίγο δύσκολο – μάλλον… ρέγγα θα σουβλίσουμε φέτος! Εκτός κι αν ήθελε εγκαίρως να ενημερώσει τους καθ΄ ύλην αρμόδιους – δηλαδή την αγορά – για να κάνουν τα κουμάντα τους….

«Χάθηκαν» οι προσφορές

Πάντως μετά από την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων από την περασμένη Παρασκευή, το Σάββατο οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ ήταν αρκετά περιορισμένες και δεν είναι ακόμη σαφές πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές. Αλλά και οι προμηθευτικές επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό