15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προς δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών φέτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο 4% του ΑΕΠ ετοιμάζεται να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο να εξοπλιστούμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο: 4% του ΑΕΠ για τον πολωνικό στρατό», δήλωσε από μια στρατιωτική βάση στο Σιέντλτσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την εμπόλεμη χώρα.

«Θα είναι πιθανόν το πιο υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, την περασμένη χρονιά η Πολωνία διέθεσε στην άμυνα τουλάχιστον το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που την τοποθετεί στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μετά την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,47%).

Ο προϋπολογισμός του 2023, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, προβλέπει τώρα στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, δηλ. 97,4 δισ. ζλότι (20,4 δισ. ευρώ, 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Η Βαρσοβία υπέγραψε πρόσφατα σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτά για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 366 αρμάτων Abrams και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και εκείνα με τη Νότια Κορέα, για την προμήθεια χιλίων αρμάτων K2 της Hyundai Rotem, περίπου 700 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 της Hanwha Defense, 50 μαχητικών αεροσκαφών FA-50 και 288 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών K239. Η Πολωνία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν επηρεάζει καθόλου την πολωνική παραγγελία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS που αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολωνία από το 2023.

Σύμφωνα με την ειδικευμένη ειδησεογραφική πύλη Defense News, τα νοτιοκορεατικά συμβόλαια καθιστούν την Πολωνία τον πιο σημαντικό αγοραστή νοτιοκορεατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό