18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Προς απαγόρευση στις ΗΠΑ οδεύει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Εγκρίθηκε το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Με συντριπτική πλειοψηφία 360 ψήφων υπέρ και 58 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του Tik Tok, εκτός εάν ο κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει.

Η απαγόρευση πέρασε με την ψηφοφορία για τη χορήγηση πακέτου βοήθειεας 95 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που ορίζει, ότι η κινεζική μητρική εταιρεία του Tik Tok, η ByteDance, θα πρέπει να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα σε εταιρεία ή πρόσωπο με έδρα τις ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο. Αν δε συμβεί αυτό, τότε το Tik Tok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το Tik Tok. Οι Αμερικανοί βουλευτές ανησυχούν για την επιρροή που μπορεί να έχουν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του. Εδώ και καιρό εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων στο Tik Tok. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρήστες της εφαρμογής αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα της διάταξης κι έκαναν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Η Wall Street έχει θορυβηθεί για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Tik Tok σε περίπτωση που ο κινέζος ιδιοκτήτης του αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές του. Πιθανοί αγοραστές είναι η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle, όπως επίσης και το Rumble μια πλατφόρμα βίντεο ανταγωνιστική του YouTube. Η αξία του Tik Tok έχει εκτιμηθεί, ότι μπορεί να αγγίξει τα 50 δισ. δολάρια.

Τον Μάρτιο η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με ευρεία δικομματική πλειοψηφία. Όμως είχε μπλοκαριστεί στη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τσακ Σούμερ, έχει αρνηθεί να φέρει το μέτρο προς ψήφιση. Ωστόσο μετά από τη χθεσινή εξέλιξη, είπε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα. Ειδικά τώρα που η διάταξη πέρασε μέσα στο πακέτο των ξένων βοηθειών, η Γερουσία κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να την υπερψηφίσει.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου το TikTok είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων ελευθερίας λόγου, ενώ και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας είχε απευθύνει έκκληση στους χρήστες των ΗΠΑ να κάνουν άμεσα εκστρατεία για να σταματήσει το νομοσχέδιο. Η ανακοίνωση του Tik Tok ανέφερε:

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό