23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προμήθειες – Σπίτι: Τι πρέπει να ψωνίζουμε – Οδηγίες φύλαξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Προμήθειες – Σπίτι: Χαζεύοντας την κατάψυξη των άλλων – Οδηγίες φύλαξης και άλλα ωραία από τον chef Γιάννη Μπουροδήμο vid

Προμήθειες – Σπίτι: Αφού εξαφανίσαμε όλα τα χαρτιά υγείας και τα ζυμαρικά από τα ράφια, ας δούμε τι άλλες προμήθειες κάναμε και πως θα τις αξιοποιήσουμε ή  πως θα τις φυλάξουμε. Με ένα καινούργιο video, ο συνεργάτης και φίλος, chef και φωτογράφος, Γιάννης Μπουροδήμος, έρχεται, διαδικτυακά, φιλοξενούμενος στα σπίτια μας και μας λέει τα μυστικά του. Επίσης μας αποκαλύπτει όλα τα υπάρχοντα της κατάψυξής του αλλά και έξυπνους τρόπους που έχει βρει για να μαγειρεύει νόστιμα και γρήγορα φαγητά γι΄ αυτόν και την οικογένειά του. 

Πριν από το video, σας συστήνουμε, την επόμενη φορά που θα κάνετε έφοδο στο super market, φερθείτε ψύχραιμα και νηφάλια. Σε τίποτα δεν θα χρησιμεύσουν τα 5 βαζάκια μουστάρδα ή οι προμαγειρεμένες κονσέρβες κι άλλα παρεμφερή είδη. Καλό είναι να επιλέγετε προϊόντα μακράς διαρκείας όπως: μακαρόνια, ρύζι, όσπρια και κατεψυγμένα προϊόντα που είναι ιδανικά για να προετοιμάζετε εύκολα καθημερινά γεύματα, χωρίς να έχετε το άγχος ότι πρέπει να τα καταναλώσετε γρήγορα για να μην χαλάσουν. Να υπολογίζετε νηφάλια πόσα πακέτα θα χρειαστείτε για αυτό το διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα τρώτε κάθε μέρα κάτι από αυτά. Με 4 πακέτα από μακαρόνια, ρύζι και όσπρια στο ντουλάπι, 5-6 κονσέρβες από ψάρια και ντοματάκια, καθώς και 3-4 πακέτα από κατεψυγμένα λαχανικά και θαλασσινά έχετε καλυφθεί.

Ας απολαύσουμε όμως την αφήγησή του Γιάννη Μπουροδήμου

Ρεβίθια Σούπα Σήμερα σας δίνουμε και μία συνταγή για ρεβίθια σούπα. Όπως γράφει με μεγάλη τρυφερότητα ο Γ. Μπουροδήμος: “Τα ρεβίθια είναι το αγαπημένο μου όσπριο από μικρό παιδί… η θύμηση της κατσαρόλας στην οποία σιγόβραζαν τα ρεβίθια πίσω από το κεφάλι μου, όταν σαν παιδί κοιμόμουν στην κουζίνα του σπιτιού, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.. Αλλά γιατί όμως μόνο στα ρεβίθια μιας και σίγουρα και φασόλια έβραζε η μητέρα μου και φακές…

Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω..  Σκέφτηκα μήπως τα ρεβίθια έχουν κάποιο ιδιαίτερο άρωμα που μου θυμίζει κάτι αλλά δεν μπόρεσα να ανακαλύψω κάτι Θυμάμαι λοιπόν τη μητέρα μου που έπαιρνε ρεβίθια από τον μπακάλη στη Νέα Ιωνία, τα μούλιαζε σε νερό και μετά αφού τους έβαζε λίγη σόδα και τα κάλυπτε με ένα ποτηρόπανο τα πατούσε με ένα μπουκάλι για να φύγουν τα φλούδια τους. Μπελαλίδικη διαδικασία που ίσως όμως έδινε αυτό το κάτι, που δεν μπορούσα να αναπαράγω εγώ όποτε τα έφτιαχνα μετά.

Θέλεις γιατί αγόραζα συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ, θες γιατί έπαιρνα ρεβίθια χωρίς φλούδι, πάντως δεν είχα καταφέρει να τα κάνω ίδια.. Μέχρι που τα κατάφερα.. Βέβαια χρησιμοποίησα πολύ καλή πρώτη ύλη, τα υπέροχα όσπρια  από το οροπέδιο του Φενεού. Αγαπώ τα προϊόντα τους και αισθάνομαι ασφαλής ότι τα φασόλια, η φάβα κ.λπ. θα είναι αυτά που πρέπει, να είναι και θα είναι νόστιμα και κυρίως ΦΡΕΣΚΑ! 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ ρεβίθια 
2 λίτρα νερό
1/2 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια λευκά
4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
300 γρ κρασί λευκό ή ροζέ
2 λίτρα νερό
2 ζωμούς λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κορνφλάουρ ή αλεύρι

ΜΕΘΟΔΟΣΝα τα μουλιάσω ή να μην τα μουλιάσω; Μεγάλη κουβέντα. Αν δεν είστε σίγουρος από που είναι τα όσπρια και πόσο φρέσκα είναι το να τα μουλιάσετε είναι μονόδρομος. Τα κάνει να βράσουν πιο εύκολα, αφαιρεί κάποιες ουσίες που τα κάνουν πιο δύσπεπτα κτλ. Για τα ρεβίθια ένα βράδυ είναι μια χαρά.. Βοηθάει αν στο νερό που τα μουλιάζετε βάλετε και λίγο αλάτι. Άλλος τρόπος είναι απλά να τα φέρετε σε βρασμό να τα αφαιρέσετε από τη φωτιά και να τα αφήσετε μια ώρα στο ζεστό νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις σουρώνουμε τα ρεβίθια από το νερό στο οποίο μούλιασαν, τα ξεβγάζουμε καλά και τα ξαναστραγγίζουμε.  Στην περίπτωση που τα μουλιάζουμε όλη νύχτα το αλάτι βοηθάει στο να μουλιάσουν γρήγορα και ομοιόμορφα ενώ αντίθετα δεν βοηθάει καθόλου στο βράσιμο γιατί τα κάνει σκληρά. 

Την επόμενη μέρα ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε και το θυμάρι και τα ρεβίθια αφού τα έχετε σουρώσει καλά. Δεν θέλουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. 
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να μειωθεί στο μισό ο όγκος του πριν προσθέσουμε το νερό και τους ζωμούς. 
Σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα και όταν πια είναι έτοιμα και μαλακά τα ρεβίθια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ενδιάμεσα. 
Παίρνουμε 400 γρ από τη σούπα και την περνάμε από το μούλτι και επιστρέφουμε πίσω στην κατσαρόλα. 
Αν θέλουμε να την χυλώσουμε ακόμα περισσότερο τότε διαλύουμε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο φαγητό. Βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμη μια υπέροχη σούπα!
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένα αρωματικά ή σαλατικά, παξιμάδια και φέτα… 

Κάνω πάντα μεγάλη ποσότητα από σούπες με όσπρια. Καταψύχω σε μερίδες για να έχω να τρώω αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας..

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό