19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Προκλητικά τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ίδια ώρα που γράφονται αναλύσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και μετά για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου δημοσιεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα τους για το πρώτο 9-μηνο του έτους και τα νούμερα προκαλούν ζάλη. Όχι επειδή έχουν συρρικνωθεί αλλά επειδή έχουν γιγαντωθεί στο σημείο που για τις επτά μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου, τα έσοδα έχουν προοπτική να αγγίξουν μέχρι και τα 173 δισεκατομμύρια δολάρια αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών. Τα νούμερα αυτά ίσως να ήταν λιγότερο προκλητικά αν δεν είχαν παρουσιάσει σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) του 2021 αλλά όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έσοδα της Shell άγγιξαν το 2021 τα $12.8 δις ενώ το 2022 τα $30.1. Της TotalEnergies από τα $11.3 δις εκτοξεύθηκαν στα $28.7 ενώ το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και στην BP, που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε έσοδα τριμήνου Ιούλιος-Σεπτέμβριος της τάξης των $8.2 δισεκατομμυρίων, αλλά και στις αμερικανικές Chevron και ExxonMobil που εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα δούνε τα έσοδα τους να υπερδιπλασιάζονται και να υπερτριπλασιάζονται αντίστοιχα.

Αυτά ακριβώς τα νούμερα έχουν ωθήσει τόσο την Ευρώπη όσο και την Αγγλία να εισάγουν τους λεγόμενους “windfall φόρους” ώστε να υποστηρίξουν τα νοικοκυριά που βάλλονται από το συνεχόμενο κύμα ακρίβειας αλλά η αποτελεσματικότητα αυτών των φόρων αμφισβητείται από τις ίδιες τις εταιρίες με την Shell για παράδειγμα, να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε cent σύμφωνα με τον αγγλικό windfall tax. Στην μία όχθη του Ατλαντικού λοιπόν, έχουμε τους αναποτελεσματικούς έκτακτους φόρους υπερεσόδων και στην άλλη, έχουμε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Joe Biden να κατηγορεί τις πετρελαϊκές εταιρίες για “κερδοσκοπία του πολέμου” και να προτρέπει το Κογκρέσο να επιβάλει windfall φόρο εφόσον η βιομηχανία αρνηθεί να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές. Κάπου στην μέση βρισκόμαστε εγώ και εσύ που βλέπουμε το κόστος ζωής να αυξάνεται διαρκώς και τους υπολογισμούς των ευρωπαίων υπουργών για 140 δισεκατομμύρια ευρώ από τους φόρους υπερεσόδων ως μία υπεραισιόδοξη πρόβλεψη λίγο πριν από έναν δύσκολο χειμώνα. Κατά τα άλλα, όλα καλά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό