24.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας. Συνιστά δε για το οικονομικό επιτελείο κρίσιμη προτεραιότητα  ή κάλυψη των αναγκών τους στην προσπάθεια ανάπτυξης του εθνικού προϊόντος.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επιθυμεί την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων αύξησης του ΑΕΠ, μέσω ενισχύσεων και επιδοτούμενων προγραμμάτων προς τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα (μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ), αναμένονται άμεσα οι προκηρύξεις επιδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία θα ενισχύσουν οικονομικά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματιών.

Ωστόσο, τι απαιτείται από τις επιχειρήσεις στις παρούσες συνθήκες;

Nα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων μέσω του πλήθους των επιδοτούμενων προγραμμάτων.Nα σχεδιάσουν το μέλλον τους μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που θα στηρίζονται αποκλειστικά σε αειφόρο-βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις  η στροφή σε επενδύσεις που θα στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, στην αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής με μειωμένη έως καθόλου χρήση χημικών-λιπασμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον κ.ά.. Με σεβασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και στην αύξηση της απόδοσης της γης με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας. Θα πρέπει να επιτευχθούν συνέργειες από τις τοπικές επιχειρήσεις εστιάζοντας στην εκμετάλλευση των διατροφικών θησαυρών, δημιουργώντας διαλειτουργικά οικοσυστήματα.Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα επιδοτούν τιμολογιακά ανάλογες πρωτοβουλίες (ESG) μέσω σχετικών δανειακών προγραμμάτων.

Για να μην απολεσθεί η ευκαιρία και για να απορροφηθούν πλήρως οι σχετικοί πόροι σε εθνικό επίπεδο, απαιτείται εκ μέρους των επιχειρήσεων να αποταθούν σε εξιδεικευμένους συμβούλους, σχεδιάζοντας από κοινού βιώσιμα οικονομικά πλάνα και ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις πιθανότητες ένταξης των επενδυτικών τους σχεδίων, αλλά κυρίως την αποτελεσματική εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

Δεν υπάρχουν μαζικές συνταγές στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι καιροί απαιτούν προσαρμογές, διαφοροποίηση ως προς τον παραγωγικό τους χαρακτήρα έναντι του ανταγωνισμού, εγχώριου και εξωτερικού, αλλά κυρίως δράση!

Μην περιμένει κανείς το ιδανικό timing για να επενδύσει, ο μόνος τρόπος για να επιτύχει είναι να το τολμήσει!

Ευάγγελος Μαργκέλης, Διευθυντής Πωλήσεων, www.bssplus.gr.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό