20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Προειδοποίηση Μαρουσάκη στο : Η «Ψυχρή Λίμνη» μπορεί να μετατραπεί σε μεσογειακό κυκλώνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη στο , μέχρι την Πέμπτη θα δούμε μεγάλο όγκο νερού σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο Ιόνιο να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας

1
SHARES

Από το απόγευμα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε την επέλασή της, από τα βόρεια της χώρας, η κακοκαιρία «Daniel», όπως ονομάστηκε από την ΕΜΥ, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το βράδυ θα φτάσουν και στα νότια και θα ενισχυθούν. Πρόκειται για την πρώτη σφοδρή κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα μετά τον καύσωνα και θα κορυφωθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν και αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες.

Ο καιρός έχει παρουσιάσει επιδείνωση από τα βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά διαστήματα από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σήμερα, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια και από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια). Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νοτιοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Μαρουσάκης στο : «Επικίνδυνες καταιγίδες προς τη Δυτική Ελλάδα»

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο ανέφερε ότι Τρίτη και Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται προς τον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό αλλά και προς το νότιο Αιγαίο. Ο ίδιος ανέφερε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε Χαλκιδική, την περιοχή των Σποράδων, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο ενώ φαίνεται θα επηρεαστεί και ένα τμήμα της Κρήτης.

Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πολύ πιθανόν θα προκληθούν πλημμύρες, ιδίως σε περιοχές που έχουν καεί, πχ στην Εύβοια.

«Κατα τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα προς τη Δυτική Ελλάδα και τα Ανατολικά Ηπειρωτικά. Μεγάλη προσοχή θέλει η περιοχή του κεντρικού και Νότιου Ιονίου Πελάγους, η περιοχή της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και ανατολικότερα, η περιοχή της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Ανατολικής Πελοποννήσου», ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου η χώρα μας θα χωριστεί σε δύο τμήματα, από τη μία πλευρά θα έχουμε τα ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή Θεσσαλία, Εύβοια, Αττικοβοιωτία, Σποράδες και Ανατολική Πελοπόννησο, οι περιοχές αυτές θα δέχονται και πάλι μεγάλο όγκο νερού κατά διαστήματα. Δυτικότερα, όμως το βαρομετρικό αυτό χαμηλό θα λάβει τα τροπικά χαρακτηριστικά και κατά διαστήματα θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες πάλι μέσα στο Ιόνιο, στο κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, αλλά και τη Δυτική Πελοπόννησο με τη Δυτική μεριά», σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Το βαρομετρικό καθώς θα κινείται μέσα στο Ιούνιο προς τα νοτιότερα τμήματα του θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά, ίσως σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας, ιδιαίτερα καθώς θα φεύγει προς την περιοχή της Αφρικής. Αυτό θα δώσει πολύ επικίνδυνες καταιγίδες και προς τη Δυτική Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Την Τετάρτη σιγά-σιγά θα περιορίζεται προς τα ανατολικά αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Θα επιμείνουν οι βροχές και οι καταιγίδες από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Σημειώνεται ότι θα έχουμε θυελλώδεις ανατολικούς βορειοανατολικούς ανέμους σε Ιόνιο και Αιγαίο», ανέφερε.

Μπαράζ μηνυμάτων από το «112» στην Κεντρική Ελλάδα – Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα σε:

Θεσσαλία,Εύβοια,Σποράδες,Πιερία καιΦθιώτιδα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

? Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ώρο σε #Πιερία #Θεσσαλία #Σποράδες #Εύβοια #Φθιώτιδα

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων &…

— 112 Greece (@112Greece) September 4, 2023

Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 συνιστά στους κατοίκους να λάβουν τα μέτρα τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ώρες.

Το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Επείγουσα ειδοποίηση Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες σήμερα και για το επόμενο 24ωρο στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Αναμένεται μεγάλος όγκος νερού

Νωρίτερα σήμερα η πυροσβεστική ζήτησε από τους πολίτες κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού ο όγκος του νερού που θα πέσει θα είναι ιδιαιτερα μεγάλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος της βροχής έχει φτάσει ήδη στα 90 – 100 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε περίπου 90 με 100 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Τα πρώτα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel έκαναν την εμφάνισή τους στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λαμία, όπου συναγερμός σήμανε στις Αρχές το μεσημέρι της Δευτέρας, για ένα αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στην περιοχή Ροδίτσα. Σοβαρά τα προβλήματα και στην Κέρκυρα.

Κικίλιας: Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μετά από έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Επεισόδιο Βροχόπτωσης Κατηγορίας 5

Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα. Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)ΣποράδεςΠιερίαΑνατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Χάρτης. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το τριήμερο Δευτέρας 04/09 έως και Τετάρτης 06/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίαςΗ συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη 07/09, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Κέρκυρα

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα και δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Στον χώρο βρίσκεται η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Η ξαφνική νεροποντή στην περιοχή φούσκωσε τον χείμαρρο, ο οποίος σύμφωνα με το lamiareport.gr, τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος και ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα νερά για αρκετά μέτρα.

LamiaReport

Μάλιστα, αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του οχήματος και έτσι οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

Επικαιροποιήθηκε το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3/9 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναφορικά με το σύστημα που θα επηρεάσει τη χώρα έως και την Τετάρτη 6/9.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας LIVE μέσω του WINDY:

Αύριο Τρίτη 5/9, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Καταιγίδες και στην Αττική

Όσον αφορά την Αττική και το κατά πόσο θα επηρεαστεί από αυτό το κύμα της κακοκαιρίας, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι: «Θα σημειωθούν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Περισσότερο θα βρέξει την Τρίτη στην Αττική και θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η Αττική δεν θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής».

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών ανησυχούν για τις πλημμύρες που μπορεί να έρθουν. Στην Πάρνηθα και τη Χασιά οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα και έχουν δημιουργήσει κορμοδέματα σε περίπτωση χειμάρρου, ώστε να εμποδίσουν τη δυνατή ροή του. Αν και όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος η Αττική δεν είναι από τις περιοχές που θα έχουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, «και το λίγο νερό σε καμένη περιοχή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα».

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τουςΝα αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό