22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Πριν από την τετραετία ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, ο μέσος μισθός θα έχει πάει στα 1.500 ευρώ, διαμήνυσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στο Action24 για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που «επικυρώθηκε» στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής (29/3).

Ο Βασίλης Σπανάκης, ξεκινώντας το σχολιασμό, τόνισε ότι στο Υπουργικό πάρθηκαν «πολύ σημαντικές αποφάσεις». Όπως τόνισε ο υφυπουργός, πήρε το πράσινο φως η εισήγηση της υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου για την αύξηση -την τέταρτη κατά σειρά- του κατώτατου μισθού, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται στα 830 ευρώ.

«Από τη μέρα που παραλάβαμε το τιμόνι της χώρας έως σήμερα, η αύξηση του κατώτατου είναι 27,7%. Η Ελλάδα, στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ανεβαίνει θέσεις και πάει στην 11 θέση», είπε ο κ. Σπανάκης. Επισήμανε δε, πως το κυριότερο είναι ότι ενώ ο γενικός δείκτης τιμών από το 2019 έως το 2023 έχει μια αύξηση της τάξης του 16,3%, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό έχουν μια αύξηση της τάξης του 27,7%. Όπως εξήγησε, αφενός υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό αφετέρου οι αυξήσεις συμπαρασύρουν πολλά επιδόματα.

Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός είπε ότι οι αυξήσεις σε πάνω από 20 επιδόματα είναι μόνιμες ενώ αντίθετα οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εισαγόμενες και είναι και προσωρινές. «Η χώρα μας τις αντιμετωπίζει με επιτυχία και το επόμενο διάστημα θα δούμε να υποχωρούν κι άλλο οι τιμές», πρόσθεσε.

«Για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση από τη Δευτέρα 1η Απριλίου. Έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Πρώτον τα επιδόματα είναι πάνω σε μία νέα βάση, άρα θα είναι αυξημένα. Δεύτερον οι τριετίες θα υπολογίζονται πάνω σε μία νέα βάση, που είναι η βάση των 830 ευρώ, και το κυριότερο, όσον αφορά τις τριετίες, κάποιοι θα δούμε να αγγίζουν και τα 1.259 ευρώ μικτά», ανέφερε.

«Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι μετά το 2022 έρχεται η κυβέρνηση, γιατί το επιτρέπουν οι συνθήκες, και προχωρά στο ξεπάγωμα των τριετών, νωρίτερα, γιατί υπάρχουν καλές συνθήκες στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις νέες θέσεις εργασίας, που από το 2015 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 750.000».

«Για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που δημιουργείται, ανοίγουν 10 νέες θέσεις εργασίας»

Συνεχίζοντας, ο κ. Σπανάκης ανέφερε: «Ξέρετε καλά ότι και την περίοδο του co και την περίοδο των πληθωριστικών πιέσεων είχαμε ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα μέτρων για την κοινωνία. Έτσι αντιμετωπίσαμε την κρίση, οι επιχειρήσεις μας μείνανε όρθιες. Και έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη εφόσον η οικονομία μας το επιτρέψει, και θα μας το επιτρέψει… Πλέον η αγορά εργασίας αλλάζει. Στην Ελλάδα δεν μιλάμε για μεγάλο ποσοστό ανεργίας αλλά για κενές θέσεις εργασίας, που καλούμαστε να καλύψουμε. Έχουμε άλλο ένα μεγάλο, σύγχρονο στοίχημα: να καλύψουμε τις νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας… Για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που δημιουργείται, ανοίγουν 10 νέες θέσεις εργασίας».

«Στο dna αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών και των φόρων», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «μπορούν να αισιοδοξούν». Μιλώντας για τον μέσο μισθό, τόνισε ότι σήμερα είναι στα 1. 251 ευρώ ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο μέσος μισθός είναι πολύ παραπάνω. «Βασικός κυβερνητικός στόχος είναι πρώτον να πάμε το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και θα το πάμε πιο σύντομα, πριν από το τέλος της τετραετίας όπως όλα δείχνουν», πρόσθεσε.

«Δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι τα 950 ευρώ στον κατώτατο και ο τρίτος στόχος να πάμε την ανεργία στο 8%. Όλα δείχνουν ότι η πολιτική μας πετυχαίνει αυτούς τους στόχους που υποσχεθήκαμε στο λαό πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2020. Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου το 20 με 22% των εργαζομένων», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σπανάκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό