20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Πραγματικές» οι απειλές του Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι απειλές για επίθεση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι «αξιόπιστες» και «πραγματικές», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (12/4) ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει ενημερωθεί κατ’ επανάληψη από την ομάδα του εθνικής ασφάλειας» και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε παράλληλα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τις πληροφορίες που έχει, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν σχεδιάζει μια αεροπορική επίθεση μεγαλύτερη από το συνηθισμένο εντός των επόμενων ημερών, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα μείγμα πυραύλων και επιδρομών με drone.

Η συγκεκριμένη επίθεση θεωρείται πως σχεδιάζεται από την Τεχεράνη ως αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκε η πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ιρανοί έχουν προειδοποιήσει ρητά τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα θα αντιδράσει σθεναρά στη φονική επίθεση της 1ης Απριλίου, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές αλλά και τον θάνατο ενός Ιρανού αξιωματούχου.

Αλί Χαμενεΐ: «Το Ισραήλ πρέπει και θα τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ «πρέπει και θα τιμωρηθεί». «Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη (10/4) ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Το κακό καθεστώς έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα γίνει».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει την απάντηση του Ιράν τις επόμενες ημέρες ενώ δεν αποκλείεται να εξαπολυθεί ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι η επίθεση μπορεί να περιέχει έναν συνδυασμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων για το χτύπημα, το οποίο θα μπορούσε να προέλθει από το ίδιο το Ιράν, από τους αντιπροσώπους του στην περιοχή -όπως η Χεζμπολάχ, που βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ- ή ένα μείγμα των δύο. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε εάν σχεδιάζει να χτυπήσει ισραηλινά στρατιωτικά μέσα ή πολιτικούς στόχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκολάν, από την πλευρά του προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση. Ο Γκαλάντ ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ότι «μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτήσει την κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν». «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί μια ιρανική επίθεση στο έδαφός του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό