21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πράγα: Βίντεο με τις κινήσεις και τους διαλόγους των αστυνομικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Βίντεο στο οποίο διακρίνονται πλάνα που δείχνουν καρέ καρέ την εξέλιξη του μακελειού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα αλλά και δημοσιοποιούν τους διαλόγους των αστυνομικών που επιχείρησαν στο αιματηρό περιστατικό που συγκλόνισε την Τσεχία παραμονή Χριστουγέννων αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Οι κάμερες σώματος των αστυνομικών

Το οπτικοακουστικό υλικό καταγράφηκε από τις κάμερες σώματος που έφεραν στις στολές τους οι αστυνομικοί που επιχείρησαν στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου αφού ειδοποιήθηκαν για την επίθεση.

Στα πλάνα του βίντεο καταγράφονται έντρομοι οι φοιτητές να απομακρύνονται από το Πανεπιστήμιο των ώρα που οι ένοπλοι αστυνομικοί εισέρχονται σε αυτό για να εντοπίσουν και να αφοπλίσουν τον δράστη, τον 24χρονο Da Kozak.

Οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα του δράστη ενώ έψαχναν το κτίριο. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι «σωροί πυρομαχικών – απίστευτες ποσότητες» βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκτελεστής, όταν κατάλαβε πως είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε με την καραμπίνα του, αφού πέταξε από το μπαλκόνι το όπλο με το οποίο είχε δολοφονήσει τουλάχιστον 14 άτομα -ανάμεσά τους τη διευθύντρια της μουσικής σχολής-, ενώ τραυμάτισε άλλους 25.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας από τους αστυνομικούς εντόπισε τον δράστη στην ταράτσα…

#WATCH 🔴 The Czech police have released operational footage captured during the shooting at Charles University.#shooting #Prague #CharlesUniversity pic.twitter.com/ptBEPk2eLh

— Voice of Europe 🌍 (@V_of_Europe) December 22, 2023

Οι διάλογοι των αστυνομικών

Ενδεικτικοί της έντασης που επικρατούσε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου είναι  οι διάλογοι των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της αστυνομική επιχείρησης που παραθέτουμε:

Αστυνομικός 1: «Είναι κρυμμένος, στην αριστερή πλευρά. Από εκεί που στέκομαι εγώ. Πυροβολεί! Πυροβολεί πίσω από το τοιχίο.

Αστυνομικός 2: Τον βλέπω.

Αστυνομικός 1: Τον βλέπω, είναι εκεί! Φοράει μαύρα ρούχα! Είναι στη γωνία! Δίπλα στη σημαία! Δίπλα στη σημαία της Τσεχίας στη γωνία, στην κορυφή της σχολής! Έχει ένα μακρύκανο όπλο. Στην οροφή. Στα αριστερά στη Σχολή Τεχνών. Πάνω στη γκαλερί! Φοράει μαύρα ρούχα!

Αστυνομικός 2: Έρχεται!

Αστυνομικός 1: Πυροβολεί και στέκεται στην κορυφή, όπως η τσέχικη σημαία!».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός απευθύνεται στο δράστη

Αστυνομικός 2: «Έι, παλιομ@@@@@! Εδώ, είμαι, πυροβόλησε εδώ πέρα! Ελα εδώ! Εδώ είμαι, εδώ είμαι! Έι! Έι!»

Εν συνεχεία απευθύνεται εκ νέου στους συναδέλφους του

Αστυνομικός 1: «Για να μην πυροβολήσει αυτούς τους ανθρώπους, γα…o! Γ@@@@@! Υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα. Είναι στον 4ο όροφο» .

Αστυνομικός 2: «Τον βλέπεις ακόμα;»

Αστυνομικός 1: Ναι, όχι, όχι

Αστυνομικός από ασύρματο: «(ακατάληπτο) στην είσοδο του τμήματος φιλοσοφίας. Περιμένει ένα ασθενοφόρο. Θα παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Πρέπει να τους πούμε ότι ο δράστης είναι στην οροφή.

Αστυνομικός 1: Κανείς δεν πρόκειται να μπει εκεί μέσα. (ακατάληπτη φωνή στον ασύρματο) Πρόσεχε, έρχεται! Έρχεται!

Αστυνομικός από ασύρματο: Πρέπει να ετοιμάσουμε τους τραυματιοφορείς.

Αστυνομικός 1: Έχει μακρύ όπλο! Είναι μεγάλο!

Αστυνομικός 2: Περνάει κάτω από την ουκρανική σημαία! Επαναλαμβάνω: Περνάει κάτω από την ουκρανική σημαία!

Αστυνομικός 1: Γαμώτο, εγώ θα τον έδιωχνα από εδώ.

Αστυνομικός 2: Είναι στους προβολείς. Είναι στους προβολείς.

Αστυνομικός 1: Είναι στα φώτα και καλύπτεται!

Αστυνομικός 1: Πρόσεχε!

Αστυνομικός 2: Χρειάζεται ελεύθερος σκοπευτής, για να το αναλάβει. Εγώ έχω μόνο ένα Glock 19.

Αστυνομικός 1: Είναι εκεί! Προσοχή! Πυροβολεί! Θα πυροβολήσει! (ακούγονται πυροβολισμοί). Γαμώτο, δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε. Κρύβεται κάτω από τη σημαία! Στα φώτα! Με τα φώτα! Και πυροβολεί μέσα από το τοιχίο!

Αστυνομικός 2: Θα τον σκοτώσω!

Αστυνομικός από ασύρματο: Είναι κάτω από την ουκρανική σημαία. Κάτω από τον πύργο. Όχι κάτω από την τσέχικη σημαία.

Αστυνομικός 2: Μετακινήθηκε!

Αστυνομικός 1: Καταφατικό! Μετακινήθηκε! Και πυροβολεί μέσα από το τοιχίο! Προτείνω η ομάδα SWAT να πυροβολήσει από τη γέφυρα! Υπάρχει καθαρή οπτικό πεδίο!

Αστυνομικός 2: Ή αλλιώς κάποιος με ένα μεγάλο όπλο από το Rudolfinum.

Αστυνομικός 1: Κάθαρμα! Αντε γ@@@@@@ βρωμιάρη!

Αστυνομικός 2: Είσαι ένα γ@@@@@@ κάθαρμα, γ@@@@@@!

(ακατάληπτες φωνές στον ασύρματο και σειρήνες)

Αστυνομικός 2: Παιδιά, ελάτε! Γαμώτο! Είναι εκεί έξω. Γαμώτο, ας πυροβολήσουμε!

Αστυνομικός 1: Ρωτήστε αν μπορείτε να πυροβολήσετε από εδώ! Τουλάχιστον να έχετε κάλυψη… Ας τον κρατήσουμε απασχολημένο!

Αστυνομικός 2: Σηκώθηκε! Σηκώθηκε! Σηκώθηκε! Αν έχεις μεγάλο όπλο, ρίχτου!

(ακούγονται πολλαπλοί πυροβολισμοί)

Σκότωσε τον πατέρα του πριν την επίθεση

Ο Da Kozak ήταν φοιτητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου όπου και σκόρπισε το θάνατο ανοίγοντας πυρ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας είχε σκοτώσει τον πατέρα του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, άγνωστος ως τότε στην αστυνομία, είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και ότι η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Βόντρασεκ, η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τον φοιτητή πριν από την επίθεση, αφότου ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός στο χωριό Χόστουν, δυτικά της Πράγας.

Ο δράστης «έφυγε για την Πράγα, δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει», αποκάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι ο 24χρονος σκότωσε όντως τον πατέρα του.

Η αστυνομία ερεύνησε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρουσιασθεί για μάθημα, αλλά εκείνος κατευθύνθηκε τελικά στο γειτονικό κεντρικό κτίριο της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό