16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πού χτυπάει αυτή την ώρα η κακοκαιρία Elias

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια είναι το σκηνικό που φέρνει η κακοκαιρία Elias στην Εύβοια, όπου καταγράφονται σήμερα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν επίσης εκδηλωθεί το πρωί της Τετάρτης στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Στον Ωρωπό κατεγράφησαν σημαντικά προβλήματα και τα σχολεία θα μείνουν κλειστά όπως και στην Αττική.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά. Η κοινότητα Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια πλημμύρισε. «Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Τουλάχιστον 40 σπίτια και αποθήκες έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Εχουν γκρεμιστεί φράκτες και αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά» δήλωσε στη Ναυτεμπορική ο κοινοτάρχης των Ροβιών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της ημέρα, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Η κακοκαιρία Elias επελαύνει/ Intime News – Βαγγέλης Μπουγιώτης

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Κατηγορία 4 το επίπεδο της βροχόπτωσης

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Τι περιμένουμε την Πέμπτη

Για αύριο Πέμπτη, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Δεκάδες κεραυνοί – Κυκλοφοριακό χάος και κλήσεις η Πυροσβεστική

Στην Αττική οι κάτοικοι ξύπνησαν με κεραυνούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μόνο 20 κλήσεις. Ωστόσο κυκλοφοριακό χάος επικρατεί σε όλο το λεκανοπέδιο. (Δείτε εδώ αναλυτικά).

Στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα κι οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από το πλημμυρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας «Daniel», πρόσθεσε.

Στη Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία.

Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία.

Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Διαβάστε ακόμη: Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή – Το σκηνικό του καιρού έως την Κυριακή 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό