24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πού οφείλονται οι νυχτερινές «επιδρομές» στο ψυγείο και πώς να τις ξεπεράσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι νυχτερινές «λιγούρες» είναι μια «ένοχη» συνήθεια πολλών ανθρώπων και μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες.

Η επιστημονική κοινότητα έχει κατά καιρούς παρουσιάσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται η νυχτερινή πείνα και οι «επιδρομές» στο ψυγείο, μιλώντας και για το Σύνδρομο Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome- NES).

Unsplash
Τί είναι το NES

Το σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής είναι μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται μετά από συχνές διακοπές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, εάν βιώνεις την παρούσα διαταραχή νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να κοιμηθείς ξανά μετά την νυχτερινή αφύπνισή σου χωρίς να προβείς σε κατανάλωση τροφής. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σε κάνει να νιώθεις ντροπή ή και αίσθημα κατάθλιψης.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σύνδρομο απαντώνται τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά,

Πρωινή ανορεξίαΈντονη επιθυμία για κατανάλωση τροφής μεταξύ του δείπνου και της ώρας ύπνου ή κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από επαναλαμβανόμενες αφυπνίσειςΔυσκολία στην έναρξη ή διατήρηση του ύπνου με επιμένουσα αυπνίαΜελαγχολική διάθεση ή διάθεση που χειροτερεύει τις βραδινές ώρεςΠεποίθηση ότι δεν μπορεί να επέλθει ύπνος μετά από νυχτερινή αφύπνιση εάν δεν καταναλωθεί τροφή.

Σημειώνεται ότι το άτομο έχεις τις αισθήσεις του κατά τα συμβάντα της νυχτερινής πρόσληψης τροφής και μπορεί να ανακαλέσει πλήρως τι έφαγε κατά τη διάρκεια των συμβάντων.

Ας δούμε όμως μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να σηκώνεστε τα βράδια από το κρεββάτι σας για να φάτε και πως θα μπορούσατε να το ξεπεράσετε.

Γιατί πεινάμε μέσα στη νύχτα Δεν τρώμε αρκετά μέσα στην ημέρα

Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους της νυχτερινής πείνας είναι ότι δεν τρώμε αρκετά μέσα στην ημέρα. Πολλοί παραλείπουν βασικά γεύματα ή σνακ με αποτέλεσμα το σώμα τους να προσπαθεί να αναπληρώσει την ενέργεια πριν τον ύπνο.

Τα γεύματά μας έχουν έλλειψη σημαντικών συστατικών (πρωτεΐνη, λίπος ή/και φυτικών ινών)

Η πρωτεΐνη, το λίπος και οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους. Εάν τα γεύματα και τα σνακ μας αποτελούνται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πεινασμένοι λίγο μετά το φαγητό. Δεν είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες είναι «κακοί» ή «ανθυγιεινοί», το σώμα μας απλώς τους καταναλώνει αμέσως για τις «εργασίες» του και έτσι δεν μένουμε χορτάτοι για πολύ.

Unsplash
Λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή αυξάνει την όρεξη

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να λειτουργήσουν ως διεγερτικά της όρεξης, με την πείνα να εκδηλώνεται το βράδυ. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να έχουν αυξημένη όρεξη ως παρενέργεια.

Συναισθηματική πείνα

Μπορεί η πείνα μας και η λαχτάρα για φαγητό να είναι μια παρόρμηση που συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα όπως άγχος, πλήξη και θλίψη. Καλό είναι να το σκεφτούμε μια φορά ακόμη όταν επισκεπτόμαστε το ψυγείο και να μην υποκύψουμε.

Αυξήσαμε τον ρυθμό άσκησης

Εάν είστε πιο δραστήριοι τον τελευταίο καιρό, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα καύσιμα. Το σώμα σας είναι εξαιρετικά έξυπνο και μπορεί να σας ενημερώσει όταν χρειάζεται κάποια επιπλέον τροφή. Προσπαθήστε να μην αμελήσετε τα σήματα που σας στέλνει. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αυξάνεται η πείνα σας ως απάντηση στο ότι κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Τί μπορούμε να κάνουμε να αντιμετωπίσουμε τη νυχτερινή πείνα Να τρώμε καλά μέσα στην ημέρα

Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη σε κάθε γεύμα καθώς βοηθά στο να μένουμε χορτάτοι και έτσι αποτρέπουμε τις αυξήσεις – πτώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Προσπαθούμε να τρώμε κάθε 3-4 ώρες περίπου. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα σώματα αναζητούν καύσιμα περίπου κάθε 3-4 ώρες. Αυτό τείνει να περιλαμβάνει 3 γεύματα και μερικά σνακ κάθε μέρα.

Τρώμε σνακ και διαλέγουμε αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη

Μερικοί βρίσκουν ωφέλιμο να έχουν ένα σνακ περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τρώτε νωρίς το δείπνο και κοιμάστε αργά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη όπως θα κάνατε με άλλα γεύματα και σνακ.

Έλεγχος των συναισθημάτων μας

Εάν η νυχτερινή πείνα είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων μας είναι καλό να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα μας.

Unsplash

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό