18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πού θα πάει το Χρηματιστήριο το τελευταίο 4μηνο του έτους

Ειδήσεις Ελλάδα

Υστερα από κέρδη 41,16% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (+65,97% ο τραπεζικός δείκτης) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, στη διάρκεια των οποίων η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών αυξήθηκε κατά 22,7 δισ. ευρώ, η εγχώρια αγορά μετοχών αναζητεί κατεύθυνση με τους επενδυτές να έχουν πλέον το βλέμμα τους στραμμένο στην πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ή στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές κατά την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον καναδικό οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, μία μόλις μέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Λίγο αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια σε όλες τις συνεδριάσεις πολιτικής της τους τελευταίους 13 μήνες, αλλά οι αγορές τιμολογούν τώρα πιθανότητα 30% για αύξηση 25 μονάδων βάσης σε σύγκριση με πιθανότητα 60% πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Η Morgan Stanley μάλιστα εκτίμησε πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ING εκτιμά πως τελικά τα «γεράκια» θα υπερισχύσουν και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων, όπως και η UBS που «βλέπει» επίσης μια τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4% των βασικών επιτοκίων, στις 14 Σεπτεμβρίου. Αναλυτές και αγορά πάντως συμφωνούν πως στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed θα προχωρήσει σε παύση όσον αφορά τα επιτόκια.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος δεν είναι καλός μήνας για τις ελληνικές μετοχές, καθώς μόνο μία φορά από το 2016 σημείωσαν οριακά κέρδη, ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούσαν πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται καθώς εισήλθαμε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, ενώ ανέφεραν πως συνήθως μια καλή απόδοση μέσα στη χρονιά οδηγεί την αγορά υψηλότερα στο κλείσιμο του έτους.

Μέχρι στιγμής εξάλλου, όπως αναφέρεται, σε κάθε διόρθωση επιμέρους μετοχών εμφανίζονται αγοραστές να «μαζέψουν» την προσφορά. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο δείκτης κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί παρά την άνοδο στο 42% (έναντι του 78% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών) δεικνύει πως η πραγματική οικονομία αποτρέπει ακόμη τις ακραίες στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί πως η JP Morgan διατηρεί σύσταση «overweight» (αύξησης θέσεων) συνολικά για την ελληνική αγορά, θεωρώντας πως η ανάκτηση της βαθμίδας θα αυξήσει τις ροές διεθνών θεσμικών κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές.

Κορυφαίες επιδόσεις παΤην κορυφαία επίδοση στον κόσμο με κέρδη 44% σημείωσαν οι ελληνικές μετοχές παγκοσμίως με βάση τους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, αναδυόμενων αγορών και εκκολαπτόμενων αναδυόμενων αγορών της MSCI (εκφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ) τους πρώτους 8 μήνες του 2023, με τη 2η θέση να καταλαμβάνει η αγορά της Αργεντινής (+ 43%) και την 3η θέση το Καζακστάν (+ 31%). Να σημειωθεί πως μετά το rebalancing των δεικτών του MSCI την περασμένη Πέμπτη, ο βασικός δείκτης MSCI Greece Standard απαρτίζεται πλέον από τις εξής 10 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Mytilineos, Motor Oil και Πειραιώς.γκοσμίως

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό