24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Πολιορκία από αέρος, ξηράς και θαλάσσης – 450 στόχοι της Χαμάς επλήγησαν την Κυριακή

Ειδήσεις Ελλάδα

Στρατηγικής σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατέλαβαν το βράδυ της Κυριακής χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ το περασμένο 24ωρο επλήγησαν πάνω από 450 στόχοι της Χαμάς.

IDF ground troops took control of a Hamas military compound in the Gaza Strip, which contained training areas for Hamas operatives and underground terror tunnels. During the operation, several Hamas terrorists were killed.Read more here: https://t.co/8iPBTarDWb pic.twitter.com/GR7SGpn1aV

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) November 6, 2023

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις η στρατιωτική εγκατάσταση που τέθηκε υπό τον έλεγχό τους περιλαμβάνει παρατηρητήρια, χώρους εκπαίδευσης για στελέχη της Χαμάς και υπόγειες σήραγγες. Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει πως στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν «αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς». Επιπλέον το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ έπληξε κέντρα διοίκησης, αντιαρματικές θέσεις εκτόξευσης της Χαμάς.

Επιπλέον ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν και σκότωσαν τρομοκράτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Τζαμάλ Μούσα που ήταν υπεύθυνος για τις ειδικές επιχειρήσεις ασφαλείας της οργάνωσης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το 1993, ο Τζαμάλ Μούσα πραγματοποίησε επίθεση με πυροβολισμούς κατά Ισραηλινών στρατιωτών που περιπολούσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν διοικητές τάγματος της Χαμάς σε χερσαίες μάχες.

«Κομμένη στα δύο»

Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο δίκτυο CNN. Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας την έκοψαν στα δύο, «στη νότια Γάζα και στη Βόρεια Γάζα».

«Αρκετά»: Κοινή έκκληση των επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ για τη Γάζα

Ενώ το ανθρωπιστικό δράμα στον παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώνεται πληθαίνουν οι εκκλήσεις να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς, εξέδωσαν οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι επικεφαλής 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλιτεύουν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 9.770 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Γάζα από το ξέσπασμα της σύρραξης. Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους αναφέρουν πως πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνουν ακόμη πως πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό