20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική και Αθήνα και τα καμπανάκια Ζανιά και Καραβία για την οικονομία – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως λέμε «Εύβοια»

Ο «εφιάλτης της Εύβοιας» σε μια πιο -δυστυχώς- διευρυμένη γεωγραφική διάσταση είναι εδώ! Αν και χθες το πρωί φάνηκε πως τα πράγματα μπορούν να καλυτερεύσουν, όμως αργότερα η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Η Αττική εξελίσσεται σε κρανίου τόπος! Κι ο χειμώνας μπορεί να είναι τραγικός….

Αναβολή

Βλέποντας ότι τα χειρότερα είναι … μπροστά, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να αναβάλει τα ταξίδια του στην Καλαμάτα και την Ρώμη και λίγο ακόμη τον βλέπω να μεταφέρει το «σύστημα» του Μεγάρου Μαξίμου στο … υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Να θυμίσω πως η καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας μετά από δύο χρόνια είναι ορατή στους επισκέπτες της ως μνημείο δυστοπίας!

————————————————————————

Παραγωγική

Η -αναμενόμενη(;) τρίτη κατά σειρά- αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια προκάλεσε την πρώτη(;) κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παππά. Απ΄ ότι φαίνεται ήταν παραγωγική η συνάντηση του κ. Παππά με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου –ο οποίος έχει «βγει στα κεραμίδια» τις τελευταίες ημέρες….

————————————————————————-

Ο κ. Γ. Ιωακειμίδης

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τελικώς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τετάρτης αποφασίστηκε μεταξύ των άλλων να στηριχτεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, χωρίς να λάβει το επίσημο χρίσμα –διότι δεν το επιθυμεί με το κόμμα στο 17,8%, αλλά με την τοποθέτηση στελεχών στο ψηφοδέλτιο του και ως εκ τούτου την έμμεση στήριξη του.

Ο κ. Γ. Σγουρός

Βεβαίως από τον παλιό συνδυασμό της κυρίας Ρένας Δούρου ένα σημαντικό τμήμα στελεχών του –60 με 70 άτομα υπολογίζεται– με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Καραμάνο, θα ενταχθεί στο συνδυασμό του κ. Γιάννη Σγουρού. Τον κ. Σγουρό στηρίζει κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η Χαριλάου Τρικούπη. Με τέταρτο κόμμα το Πα.Σό.Κ στην Αττική δεν έχει και μεγάλα περιθώρια να κατεβάσει άλλον –εκλεκτό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη– υποψήφιο….

Ο κ. Ν. Παππάς;

Με παρόμοιο τρόπο αναμένεται να προταθεί στον μπασκετμπολίστα κ. Νίκο Παππά να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στον Δήμο Αθηναίων. Χωρίς επίσημο χρίσμα, αλλά με την τοποθέτηση υποψηφίων συμβούλων στο ψηφοδέλτιο. Θα δεχτεί τελικά; Είναι το βασικό ερώτημα. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί εντός των προσεχών ημερών….

———————————————————————-

«Μεταγραφή»

Η «μεταγραφή» της κυρίας Ζέφης Δημαδάμα από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Πα.Σό.Κ. στην γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρέπει να ήταν και τόσο έκπληξη για την Χαριλάου Τρικούπη. Θυμάμαι πως όταν αποχώρησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το Πα.Σό.Κ. η κυρία Δημαδάμα είχε κάνει μία αμφίσημη δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι λόγοι αποχώρησης του κ. Λοβέρδου θα πρέπει να προβληματίσουν! Φαίνεται πως είχε ήδη κλείσει την … γενική γραμματεία!

———————————————————————-

«Τρίγωνο»

Μέγαρο Μαξίμου – Σπαρτιάτες – Ηλίας Κασιδιάρης. Σ΄ αυτό το «τρίγωνο» να αναμένεται εξελίξεις, που τις θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Το προμήνυμα είναι μία αναφορά στο site του κόμματος «Ελληνες» του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού.

Ορθή;

Κάποιος νεαρός σε μία ανάρτηση του γράφει μεταξύ των άλλων ότι «ο Ηλίας Κασιδιάρης στήριξε το κόμμα “Σπαρτιάτες” με την ψήφο του χαρίζοντας ουσιαστικά την είσοδό του στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Ευχόμαστε η συνεισφορά του κόμματος αυτού στη μάχη για την Ελλάδα και το Έθνος των Ελλήνων να είναι θετική και να αποδειχθεί ότι η στήριξη του Ιδρυτή μας σε αυτό ήταν ορθή». Το πιάσατε το υπονοούμενο….

Ο κ. Β. Στίγκας

Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Βασίλης Στίγκας έχω την εντύπωση ότι δεν θα μακροημερεύσει. Η πρώτη έμμεση δυσαρέσκεια είναι εμφανής. Δεν γνωρίζω αν το μήνυμα ελήφθη από τον αποδέκτη του….

———————————————————————————–

Ο κ. Χ. Δούκας

Κλείδωσε απ’ ό,τι μαθαίνω ο υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα από το ΠαΣοΚ.

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης εξέτασε όλα τα σενάρια και τις επιλογές που είχε στη διάθεση του για να καταλήξει τελικά στον καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΜΠ κ. Χάρη Δούκα.

Έξυπνη

Ο κ. Δούκας έχει έντονη ακαδημαϊκή αλλά και πολιτική δραστηριότητα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης.

Επίσης είναι συντονιστής του τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως μαθαίνω ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ. με την επιλογή αυτή θέλει να σηματοδοτήσει και την πολιτική του Κινήματος για τη μετατροπή των πόλεων σε βιώσιμες κι έξυπνες μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και των ΑΠΕ.

—————————————————————–

Κανονικότητα

Η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ορόσημο τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για την εξαγορά των μετοχών του ΤΧΣ που αντιστοιχούν στο 1,4%, στο πλαίσιο και της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια το κράτος αποχωρεί από τη Eurobank, ενώ σειρά παίρνουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Άρα μετά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφει στην κανονικότητα…

Σταθερότητα και ανάπτυξη

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων οι δύο επικεφαλής της Eurobank ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας πέρα από την εξέλιξη με το ΤΧΣ και τις υψηλές αποδόσεις της τράπεζας είχαν να σημειώσουν και άλλα πράγματα σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι ο πρόεδρος επισήμανε ότι «στο εσωτερικό της χώρας και μετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, προχωρούμε πιστεύω σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, όπου η χώρα μας αναμένεται ν’ αναπτύσσεται για κάποια χρόνια με ρυθμούς πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Ο κ. Γ. Ζανιάς

Ο κ. Ζανιάς όμως έκρουσε και το πρώτο καμπανάκι για την πορεία της οικονομίας: «Σημαντικές προκλήσεις βέβαια παραμένουν καθώς τρία σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιμένουν. Αυτά αφορούν τα τρία ελλείμματα: δηλαδή, το έλλειμμα των επενδύσεων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της αποταμίευσης και της συνακόλουθης βέβαια μεγάλης συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ. Αυτά, μαζί με το πολύ υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αναμενόμενη σταδιακή επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δημιουργούν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση».

Μεταρρυθμίσεις

Και βέβαια, επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία: «Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα λίγα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μεταρρυθμιστικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης, των τεράστιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τοποθετήσουν την οικονομία σε τροχιά μακρόχρονης ισορροπίας και ανάπτυξης»

Ο κ. Φ. Καραβίας

Κι αν ο κ. Ζανιάς είχε ως πρόταση της μεταρρυθμίσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είχε τη συνταγή για το τριπλό έλλειμμα και το ύψος του δημόσιου χρέους: «Και οι τρεις αυτές προκλήσεις, αλλά και η ανάγκη για διατηρήσιμη ανάπτυξη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία συνταγή: επενδύσεις και κυρίως επενδύσεις που αφορούν σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό