23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ποιος είναι ο Ολλανδός Τραμπ που κέρδισε τις εκλογές – Θα γίνει πρωθυπουργός;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Geert Wilders, με τα περίεργα ξανθά μαλλιά και τον ακραίο λόγο, είναι εδώ και χρόνια ένας από τους πιο γνωστούς βουλευτές της Ολλανδίας, στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Γνωστός ως ο Ολλανδός, Ντόναλντ Τραμπ, είναι διάσημος για τις εκστρατείες του κατά της μετανάστευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως του Ισλάμ.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, αφότου κατάφερε μία νίκη – σοκ στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης. Όμως, για να το καταφέρει, χρειάζεται να πείσει και άλλα κόμματα να συμμαχήσουν μαζί του.

Ο Geert Wilders ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής το 1998, αρχικά για το κεντρώο κόμμα, VVD, όπου υπήρξε μέντορας του μετέπειτα πρωθυπουργού για 13 χρόνια, Μαρκ Ρούτε, και το 2006 ίδρυσε το δικό του κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας. Είναι ο μακροβιότερος βουλευτής της Ολλανδίας.

Παντρεύτηκε την Krisztina Márfai, πρώην διπλωμάτη της Ουγγαρίας, το 1992. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά, αλλά έχουν δύο γάτες, τους Snoetje και Pluisje, που έχουν και το δικό τους λογαριασμό στο Χ με περίπου 23.000 ακολούθους.

Ο αμφιλεγόμενος Geert Wilders

Ως πολιτικός ηγέτης, ο Geert Wilders είναι γνωστός για την ακραία ρητορική του. Έχει περιγράψει το Ισλάμ ως «ολοκληρωτική ιδεολογία» και έχει αποκαλέσει τους Μαροκινούς «καθάρματα».

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι η απέχθειά του για το Ισλάμ οφείλεται στη δολοφονία του αντι-Ισλαμιστή κινηματογραφιστή, Theo van Gogh, το 2004, καθώς και στην εμπειρία του από τότε που είχε ζήσει σε κιμπούτζ του Ισραήλ. Στο κυβερνητικό του πρόγραμμα ζητά να απαγορευτεί το Κοράνι, τα τεμένη και τα Ισλαμικά σχολεία, καθώς και οι μαντήλες στα κυβερνητικά κτήρια.

Πριν από αρκετά χρόνια είχε καταδικαστεί, επειδή είχε προσβάλει κάποιους ανθρώπους όταν σε ομιλία του ζητούσε να μειωθεί ο αριθμός των Μαροκινών στη χώρα. Επίσης, έχει επιτεθεί και σε πολιτικούς του αντιπάλους με ακραίους χαρακτηρισμούς. Είχε αποκαλέσει υπουργό «μάγισσα» και το Φρανς Τίμμερμανς χοντρό.

Η αντι-Ισλαμική ρητορική τον έχει βάλει στο στόχαστρο εξτρεμιστών, με αποτέλεσμα να ζει με 24ωρη προστασία, μετακομίζοντας από το ένα καταφύγιο στο άλλο εδώ και δύο δεκαετίες.

Κατά την εκστρατεία του, ο Geert Wilders καλούσε να σταματήσει το «τσουνάμι των ασύλων», το οποίο θεωρεί ότι ευθύνεται για διάφορα κοινωνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής κρίσης στη χώρα και του υψηλού κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, καλούσε να σταματήσει το άσυλο για τους πρόσφυγες, αλλά και η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ, προτείνοντας βίζα εργασίας για λίγους. Τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης του προσωρινού άσυλου για Σύρους, αλλά και της αφαίρεσης της Ολλανδικής υπηκοότητας και απέλαση των Ολλανδών εγκληματιών.

Ο Geert Wilders έχει κριτικάρει πολλές φορές τους επιστήμονες για το θέμα της κλιματικής κρίσης και πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει υπερβολικά κεφάλαια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Έχει ταχθεί υπέρ του να συνεχιστεί η λειτουργία των σταθμών ενέργειας με άνθρακα και φυσικό αέριο και έχει προτείνει την παύση της κατασκευής αιολικών πάρκων και πάρκων με φωτοβολταϊκά. Φυσικά, ζητά την απόσυρση της Ολλανδίας από τη Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα.

Δε θα μπορούσε βέβαια και να μην είναι ευρωσκεπτικιστής, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.

Και, βέβαια, το ερώτημα είναι αν θα γίνει πρωθυπουργός. Έχοντας εξασφαλίσει το 25% του κατακερματισμένου εκλογικού σώματος, ο Geert Wilders δε διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τη συνεργασία δύο ή και τριών κομμάτων για να το καταφέρει. Με τη διαφορά ότι και το κεντροδεξιό κόμμα, αλλά και οι Σοσιαλιστές – Πράσινοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να κάνουν συνασπισμό με τον ακροδεξιό πολιτικό…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό