18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν νέο Ε9

Ειδήσεις Ελλάδα

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι φορολογούμενοι, που το 2023 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς του Ε9, θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση με βάση την οποία θα υπολογισθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σε 11 (από 10) μηνιαίες δόσεις.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία για αλλαγές στο Ε9 λήγει στις 8 Μαρτίου αντί στις 31 Μαρτίου τα προηγούμενα χρόνια ενώ από το 2025 οι μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου και ο φόρος θα εξοφλείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε 12 δόσεις.

Νέες δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. Ωστόσο περίπου 90.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μεταβολές στη περιουσία τους μετά τον Ιούλιο του 2023 δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς τα στοιχεία έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Επίσης οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν ότι η εικόνα των ακινήτων τους δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων και μάλιστα αναδρομικά από το 2024 με την υποβολή τροποιητικής δήλωσης Ε9.

Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ και τα βήματα για τις διορθώσεις

Λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς του Ε9 που διογκώνουν δραστικά το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ αφορούν στα ακόλουθα στοιχεία: Επιφάνεια. Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου η αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Όροφος

Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Παλαιότητα

Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

Εμπράγματα δικαιώματα

Όσοι έχουν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία επί ακινήτων και δεν τις δηλώσουν στο Ε9 θα θεωρηθεί ότι έχουν πλήρη κυριότητα και θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.

Ποσοστά συνιδιοκτησίας

Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί η ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Κενά και ημιτελή κτίσματα

Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα η ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων

Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Για τις διορθώσεις των παραπάνω λαθών οι φορολογούμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.Μπορούν να εισάγουν η να μεταβάλουν η να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.Από το έτος 2014 και μετά ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό