17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ποιοι και πόσοι συνταξιούχοι «ξεμπερδεύουν» από την προσωπική διαφορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Μειούμενος βαίνει ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά , καθώς το επιπλέον ποσό που στερεί τις αυξήσεις σε χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς σταδιακά «σβήνει».

Τα τελευταία 2,5 χρόνια ο αριθμός έχει μειωθεί από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 770.000

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει οτι από τα περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχων που εμφάνισαν θετική προσωπική διαφορά μεταξύ τον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019, οι περίπου 460.000 έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε τόσο ο δεύτερος επανυπολογισμός του νόμου Βρούτση όσο με οι δύο απανωτές αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και 2024.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία η προσωπική διαφορά θα αποτελέσει παρελθόν σε ακόμη 450.000 συνταξιούχους, οι οποίοι επιβαρυνονται με ένα μικρό ποσό.

«Ήδη, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου» είπε μιλώντας και για το θέμα της προσωπικής διαφοράς ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα της Βουλής.

Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις όσων διατηρούν ακόμη υπόλοιπο, ορίζει ως έτος-ορόσημο το 2027. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με μια μέση αύξηση 30 ως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 100 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε 1 ως 3 χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό