22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ποιοι θα πληρώσουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τι αλλάζει η ΔΕΗ στο καταστατικό της, το placement του ΔΑΑ και η διεθνής ματιά της ElvalHalcor – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι μπανάνες…

Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι φαίνονται. Πρόκειται για αξίωμα. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών δημοσιεύτηκαν δύο ειδήσεις, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους αλλά νομίζω πως δεν είναι έτσι.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου υπερέβη τα 6 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη. Η δεύτερη είδηση είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανέρχονται στα 1,4 δισ. ευρώ! Και μία λεπτομέρεια: το 2018 οι οφειλές ήταν 300 εκατ. ευρώ! Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δύο ειδήσεις; Νομίζω πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού καταναλώνει … πολλές μπανάνες το τελευταίο διάστημα….

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ρώτησα, λοιπόν, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί. Και σας μεταφέρω την απάντηση. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο τομέας της υγείας πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με περίπου 500 εκατ. ευρώ επιπλέον το 2024. Και αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από το «χαράτσι» που έχει επιβληθεί – θα ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου – στους ελεύθερους επαγγελματίες!

Και οι επιχειρήσεις του τομέα υγείας

Εφόσον, λοιπόν, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «αποσπάσει» από τους ελεύθερους επαγγελματίες τα 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, θα τα … προωθήσει στο υπουργείο Υγείας στο δεύτερο εξάμηνο! Και μέχρι τότε οι 175 επιχειρήσεις του κλάδου θα δανείζονται από τις τράπεζες με τα «τρομοκρατικά» επιτόκια για κεφάλαια κίνησης; Είναι κι αυτό μία άποψη! Ενδιαφέρουσα ακούγεται….

Ο Κωτσόβολος

Αναμφίβολα το deal της χρονιάς ήταν αυτό της ΔΕΗ με τη βρετανική Currys.

Η ελληνική εταιρεία απέκτησε το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος και σηματοδότησε τεράστιες αλλαγές στην εγχώρια αγορά. Αφενός το νέο επιχειρηματικό προφίλ που θα πρέπει να χτίσουν οι εταιρείες ενέργειας και αφετέρου τη μεγάλη ανατροπή στο χώρο του λιανεμπορίου και των πολυκαταστημάτων.

Οι μέτοχοι, λοιπόν, χθες της Currys άναψαν το πράσινο φως για την πώληση του asset της Κωτσόβολος.

Η ΔΕΗ

Τη σκυτάλη λοιπόν για την έγκριση της εξαγοράς παίρνουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Έτσι, λοιπόν, προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου όπου ως κύριο θέμα έχει την τροποποίηση σειράς άρθρων του καταστατικού της.

Αφορούν σε θέματα επιχειρησιακής δομής και επέκτασης δραστηριοτήτων.

Και οι ανάγκες δεν προκύπτουν μόνο λόγω της εξαγοράς του Κωτσόβολου, αλλά όπως μαθαίνω και της Enel στη Ρουμανία.

Η πτήση του ΔΑΑ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την κυβέρνηση να θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιουργήθηκε με το μεγάλο ενδιαφέρον για την Εθνική.

Το ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως να βρει ανοιχτές τις πόρτες των κεφαλαίων κατά την αρχική δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει στον ΔΑΑ, με τις εκτιμήσεις μέχρι τώρα κάνουν λόγο για άντληση περίπου 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου, και πιο συγκεκριμένα στις 4, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την αρχική δημόσια προσφορά για το 20% του Αερολιμένα. Το άλλο 10% θα γίνει με private placement της AviAlliance, που ήδη κατέχει το 40%.

Η ElvalHalcor

Η ElvalHalcor είναι μία από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας και οι πωλήσεις και τα έσοδα της προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Και πάντα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον η οπτική μιας ελληνικής πολυεθνικής βιομηχανίας ως προς το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Κάτι που το κάνει στα αποτελέσματα εννεαμήνου, επιδιώκοντας να δώσει τις προοπτικές της αγοράς αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας.

Υποτονική

Περιγράφει λοιπόν για το 2023 μία υποτονική χρονιά σε ό,τι αφορά «τις προοπτικές ανάπτυξης και με σημαντικές αναταράξεις για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης».

Και δίνει και τον τόνο για τα επιτόκια: «Η σταθεροποίηση των επιτοκίων αναφοράς σε υψηλά επίπεδα, τα οποία δεν αναμένεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως».

Οι πόλεμοι

Επίσης μιλά και για το κλίμα αβεβαιότητα που δημιουργεί μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας κι εκείνος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς: «Οι μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές αναταραχές, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον σε εξέλιξη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των τιμών ενέργειας, που θα επηρεάσουν σημαντικά την Ευρώπη, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας».

Η αισιοδοξία

Πάντως στην ElvalHalcor επικρατεί αiσιοδοξία ως προς το μέλλον: «Παρά τη γεωπολιτική κρίση, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες  που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία».

Οι επενδύσεις

Όπως εξηγεί η διοίκηση, «σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της  κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται», καταλήγει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό