17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ποιοι θα πάρουν πρώτοι την επιστροφή φόρου το 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προχωρά η ΑΑΔΕ με αυτόματη αξιολόγηση, ελέγχους με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και συμψηφισμούς με οφειλές προς το δημόσιο.

Ο πήχης για το 2024 έχει τοποθετηθεί στα 6,588 δισ. ευρώ και ήδη από το πρώτο μήνα το ποσό ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ ενώ ως τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47%, ήτοι 258.810, είναι άνω των 90 ημερών.

Όπως προκύπτει, το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους άλλους λόγους. Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφών φόρου με αιχμή τον ΦΠΑ μειώνοντας το χρόνο για την επιστροφή των ποσών και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που στο παρελθόν ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες, έχουν προτεραιότητα προκειμένου να τους επιστραφεί τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.

Ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν άμεσα την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ:

επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση,επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ τρέχουν και κεντρικοί συμψηφισμοί,επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή,οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό