18.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ποιοι «εξαιρούνται» από την ελάχιστη αμοιβή

Ειδήσεις Ελλάδα

Το νέο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής φέρνει νέα δεδομένα στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Με το νέο σύστημα και τα κριτήρια φορολόγησης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους το 2024 θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία.

Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από μια ελάχιστη αμοιβή, η οποία προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο σε σημείο που αντανακλά την ελάχιστη εισφερόμενη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για το θέμα της φορολόγησης των επαγγελματιών. Όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από ένα ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Μπορεί δηλαδή να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία (λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, κ.λπ.) ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.

Για λόγους τώρα φορολογικής δικαιοσύνης προβλέπεται μείωση της ελάχιστης αμοιβής στις εξής περιπτώσεις:

στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% (μείωση 50%) και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους (μείωση 50%).

Όσον αφορά ελεύθερους επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα, τα τρία πρώτα χρόνια απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67 % και για τον 5ο χρόνο κατά 33%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό