22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι – Υγεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πράσινο τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι το αγαπούν τόσο πολύ.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην μείωση του κινδύνου για κάποιες ασθένειες.

Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Καμέλια η σινική. Πωλείται σε πολλές μορφές, όπως υγρό εκχύλισμα, κάψουλες, φακελάκια τσαγιού και σκόνη. Τα κύρια ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι οι πολυφαινόλες, δηλαδή φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά.

 Το πράσινο τσάι έχει επίσης τανίνες και κατεχίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού σημαίνει ότι βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πολλές άλλες ασθένειες.

 Ένα άλλο βασικό συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι η καφεΐνη. Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού έχει περίπου από 20 έως 50 mg. Ωστόσο δεν μπορούν να απολαύσουν όλοι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού καθώς κινδυνεύουν από κάποιες παρενέργειες. Παρακάτω θα διαβάστε ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι

Άτομα με αλλεργίεςΈγκυες και θηλάζουσες γυναίκεςΌσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακαΆτομα με σιδηροπενική αναιμίαΆτομα με προβλήματα στην καρδιά και τα νεφράΆτομα με στομαχικά προβλήματαΆτομα με αγχώδεις διαταραχέςΆτομα με διάρροιαΆτομα με αλλεργίες

Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φυτό ανήκει στις Καμέλιες τότε θα πρέπει να αποφεύγετε και το πράσινο τσάι που προέρχεται από τα φύλλα της Καμέλιας της σινικής.Υπάρχουν επίσης και κάποιες περιπτώσεις ατόμων που είναι αλλεργικά στην αμβροσία ή στο χρυσάνθεμο και θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να πίνουν πράσινο τσάι.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκεςΓενικά οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να αποφεύγουν την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Ο λόγος είναι ότι πρώτον το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο ή το παιδί. Δεύτερον δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς επηρεάζεται ο οργανισμός των παιδιών. Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε σε ποντίκια, το πράσινο τσάι που κατανάλωναν τα θηλυκά ποντίκια επηρέαζε τον μεταβολισμό των απογόνων τους.

 Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακαΤα αντιπηκτικά φάρμακα εμποδίζουν την πήξη του αίματος. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα αντιπηκτικά πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της υπερβολικής πήξης του αίματος.

Ωστόσο ο συνδυασμός των φαρμάκων αυτών με το πράσινο τσάι μπορεί να έχεις αρνητικές παρενέργειες. Γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Άτομα με σιδηροπενική αναιμίαΤο πράσινο τσάι περιέχει βιταμίνη C και όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα σιδήρου σας. Επίσης παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, γεγονός που καθιστά το πράσινο τσάι προβληματικό για όσους έχουν ήδη χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Άτομα με προβλήματα στην καρδιά και τα νεφράΌπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε καφεΐνη. Έτσι αν έχετε προβλήματα με τα νεφρά, τότε η υπερβολική ποσότητα του πράσινου τσαγιού μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Επιπλέον άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού.

Άτομα με στομαχικά προβλήματαΟι άνθρωποι που έχουν προβλήματα στο στομάχι είναι καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Ο κύριος λόγος είναι ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ερεθίσει ή ακόμη και να βλάψει το βλεννογόνο του στομάχου. Έτσι κάποιος που έχει έλκος ή άλλα προβλήματα στο στομάχι θα πρέπει να μην το καταναλώνει.

Άτομα με αγχώδεις διαταραχέςΈρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής πανικού και της κοινωνικής φοβίας) μπορεί να είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιδεινώνει τα συμπτώματα άγχους, κρίσεις πανικού, τα προβλήματα ύπνου και την δυσφορία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις L-θεανίνης στο πράσινο τσάι. Η L-θεανίνη αλλάζει τα επίπεδα του γάμμα αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) του σώματός, ενός νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί την εγκεφαλική σας δραστηριότητα.

Άτομα με διάρροιαΕίναι γεγονός της ζωής ότι όλοι βιώνουν διάρροιες από καιρό σε καιρό. Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, είναι καλύτερο να μην το πίνετε εάν έχετε διάρροια ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που σας προκαλεί χαλαρά κόπρανα. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει αυτές τις καταστάσεις και τις επιδεινώνει.

Ωστόσο, εάν οι περιπτώσεις διάρροιας σας είναι ήπιες και λίγες, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε τακτική βάση. Απλά βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας είναι σε καλή κατάσταση πριν το καταναλώσετε.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιούΜπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας στον τραυματισμό και την μόλυνση. Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Ωστόσο μία παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να γίνει χρόνια και να συσσωρευτεί σε όλο το σώμα, οδηγώντας δυνητικά σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης.

Ευτυχώς το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην συνολική υγεία του οργανισμού με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 40 συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο στο αίμα και μείωσε τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού, μαζί με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ στο πράσινο τσάι, έχει βρεθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου ενισχύοντας τη μνήμη.

Το παν είναι το μέτροΤο πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από αρκετές παθήσεις και φλεγμονές. Ωστόσο, η υγεία και η ευεξία έχουν να κάνουν με την εύρεση και τη διατήρηση της ισορροπίας. Όπως λέει και το παλιό ρητό, όλα τα πράγματα είναι καλό να γίνονται με μέτρο. Για να έχετε οφέλη στην υγεία σας καλό είναι να καταναλώνετε μικρές ποσότητες πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή.

: FOXreport.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό