18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ποιες μετοχές βλέπουν «φρέσκο χρήμα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Με οδηγό το 3 στα 3 η αρχή από αύριο για το “κλείσιμο” Οκτωβρίου με θετικό πρόσημο. Ο λόγος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά το συν 2,72% της τελευταίας εβδομάδος “βλέπει” τις 5+1 συνεδριάσεις που απομένουν με τον Γενικό Δείκτη από τις 854,99 μονάδες, τον FTSE25 από τις 2.068,16 μον., τον ΔΤΡ από τις 583,93 και από τις 1.310,48 για τον FTMidCap.

Με αύξηση- κατά 15,5%- της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών- στα 53,8 εκατ. ένδειξη της ενεργοποίησης επενδυτών, της εισροής ρευστότητας μέρος της οποίας αποδίδεται σε είσοδο “γρήγορου χρήματος”. Traders, που είτε (παρ)ακολουθούν την τάση είτε επιχειρούν να προεξοφλήσουν εξελίξεις σε επιχειρηματικό, στρατηγικό μετοχικό επίπεδο.

Κοινός τόπος, πως η προσδοκία για επίτευξη σημαντικών συμφωνιών καλλιεργεί προσδοκίες, φέρνει “νέο χρήμα” και προσδίδει ταχύτητα στην ούτως ή άλλως “ρηχή” αγορά μας. Συνδυαστικά με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, προβλέψεων ενθαρρυντικών για την συνέχεια διαμορφώνουν ένα “δίχτυ ασφαλείας”, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, ανθεκτικού μέχρι τώρα, διαφοροποιώντας το ΧΑ από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής στο χρηματιστήριο μπορεί να μην βγαίνει ένταση, όμως αναπτύσσονται άμυνες αποτελεσματικές σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που μόνο εφησυχασμό δημιουργεί.

Με 2,70% εβδομαδιαία μεταβολή ο FTSE25 στις 2.068,16 μονάδες, με 3,87% ο ΔΤΡ στις 583,93 μονάδες καθώς για τον τραπεζικό κλάδο διατηρείται το πλεονέκτημα/premium έναντι των blue chips.

Αναλυτικότερα, για την Eurobank στα 0,96 ευρώ η απόδοση εβδομάδος είναι 3,60%, για την Εθνική στα 3,49 ευρώ είναι 2,95% έναντι 2,98% της Alpha Bank στα 0,9178 ευρώ και 8,97% στα 1,239 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο την Πειραιώς “χρωμάτισαν” την εβδομάδα, με την έκδοση 3ετούς senior preffered ομολόγου από την Alpha Bank να λειτουργεί σαν οδηγός και για ανάλογα εγχειρήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου.

Σε περίοδο αυξημένου κόστους χρήματος, σε συγκυρία που η αγορά προεξοφλεί νέα αύξηση επιτοκίου κατά 75 μ.β από την ΕΚΤ, την Πέμπτη. Μάλιστα σε σχετική δημοσκόπηση οι ειδικοί “βλέπουν” επιτόκια 2,5% τον Μάρτιο, όταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Fed “ανεβάζουν” των ΗΠΑ ακόμη και στο 5%. Προφανώς ζητούμενα τα όρια αντοχών της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνακόλουθα της κοινωνίας. Ηδη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προειδοποιεί, για πολλοστή φορά-αλλά αυτή από την θέση της Eurometaux- την ώρα που πληθαίνουν/πυκνώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα Eurometaux είναι Alcoa, Rio Tinto, Glencore, Hydro και όχι μόνο, ενώ τα τελευταία 24ωρα μόνο στην Γερμανία διαδηλώσεις έγιναν σε 6 μεγάλες πόλεις, της έδρας της ΕΚΤ Φρανκφούρτης συμπεριλαμβανόμενης. Και ακόμη είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου.

Εύλογη η διπλή αγωνία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή με καίριο ερωτηματικό τις αντοχές της κοινωνίας.

Σε αυτή την συγκυρία η ανακίνηση του ζητήματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια Ν/Α της Κρήτης, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με διαπρύσιο μάλιστα, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, τον Νίκο Κοτζιά (ex υπ.Εξ με εκπεφρασμένες θέσεις περί…μονοφαγάδων κ.λ.π).

Σε αυτό το (και) πολιτικό περιβάλλον, ερώτημα είναι ποιες συμφωνίες θα μπορούσε να προχωρήσει η κυβέρνηση λ.χ. στο μείζον τραπεζικό ζήτημα με τους servicers, καθώς είναι εμφανής η (και) πολιτικού-προεκλογικού χαρακτήρα στάση του οικονομικού επιτελείου. Με το ενδιαφέρον παράλληλα και για διαγωνισμούς-μεγάλα projects λ.χ. της “Αττικής Οδού” σχεδιασμός που επιβαρύνεται και λόγω της δραματικής επιβάρυνσης του κατασκευαστικού κόστους.

Ομως, όσο συντηρούνται προσδοκίες για εξελίξεις σε κλάδους αιχμής, όπως για παράδειγμα ο ενεργειακός, όσο οι εισηγμένες ανακοινώνουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, όσο υλοποιούνται συμφωνίες τόσο οι long έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Στα 5,97 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με 11,80% σε εβδομαδιαίο, στα 18,20 (5,02%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 16,40 (7,12%) της Mytilineos. Με την τελευταία να ανακοινώνει μεγέθη τρίτου 3μηνου πρωϊ Τρίτης, μέρα που θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα δωρεάν των μετοχών του Mezz SPV της Alpha Bank (από 31 Οκτωβρίου στην ΕΝ.Α).

Τετάρτη η τακτική έκδοση εντόκων 6μηνης διάρκειας, από τον ΟΔΔΗΧ που μάλλον επιλέγει να μην “βγει στις αγορές” μέχρι το τέλος του 2022 (αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στον ΕΚΗ) σε μία περίοδο, που όπως “μετρά” ο Λουκάς Παπαϊωάννου από την αρχή του έτους έχει “βγει” ρευστότητα 3,1 τρισ$ απόρροια της περιοριστικής πολιτικής που υλοποιούν με οδηγό την Fed οι κεντρικές τράπεζες. Της ΕΚΤ συμπεριλαμβανόμενης, με την προσοχή στις όποιες ανακοινώσεις της επικεφαλής της, την Πέμπτη.

Τι τρομάζει τις διοικήσεις μεγάλων ομίλων σε ΗΠΑ-κυρίως όμως σε Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου στην επικαιρότητα της Wall Street.

Από Τρίτη τα σπουδαία, για την Νέα Υόρκη με συστοιχία ανακοινώσεων από Coca Cola, 3M, General Electric, Visa, General Motors αλλά και Alphabet, Twitter, Spotify, Microsoft που σημαίνει ότι η “τεχνολογία” θα είναι στο επίκεντρο (Nasdaq).

Και έπεται συνέχεια Τετάρτη με Ford, META, CME, Kraft, Boeing e.t.c.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό