21.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Ποιες άρσεις μέτρων έρχονται μέσα στην εβδομάδα – Τι ισχύει για τα γήπεδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Προ των πυλών βρίσκεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, που θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους, με την την χρονική συγκυρία σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους να θεωρείται «δίκοπο μαχαίρι» λόγω των ερχόμενων καρναβαλικών εκδηλώσεων – Την Τετάρτη η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής

Σε «τροχιά» αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, με την Επιτροπή των Ειδικών να έχει στο «τραπέζι», για την συνεδρίαση της Τετάρτης, τα επόμενα βήματα για την άρση των μέτρων τα οποία θα αφορούν κυρίως τον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζει να προβληματίζει ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων όλης της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή (13/2) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 499 διασωληνωμένους, ενώ και τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι πάνω από 10.000 δείχνοντας περίτρανα ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» επιμένει.

Αυτός είναι ο λόγος και της διχογνωμίας που επικρατεί στις τάξεις της επιτροπής με ορισμένους λοιμωξιολόγους να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου για την άρση μέτρων πριν τις καραναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Παρόλα αυτά, η επιτροπή εξετάζει μεταξύ άλλων, την κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα, ακολουθώντας και την τάση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα:

Σε εστίαση και διασκέδαση επιστρέφουν οι όρθιοι.
Καρναβάλι: Ναι σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι σε παρελάσεις. Το πρωτόκολλο θα συζητηθεί.
Γήπεδα: Εξαιρέσεις κατά περιπτώσεις – Αυξήσεις στην πληρότητα
Εμβολιασμένοι: Προς πλήρη άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Στην ευρωπαϊκή στρατηγική άρσης των μέτρων αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας, ότι, «η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση

O πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση» της πανδημίας. Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων ο καθηγητής τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου σε μερική άρση «ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Τι θα ισχύσει τις Απόκριες

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο «η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς γιατί «έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε».

Θα πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους;

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό