16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ποια Barbie; Θλιβερή μειοψηφία οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στο Χόλιγουντ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ταινία Barbie ήταν πράγματι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλιγουντ για το 2023.

Όμως, όσον αφορά ταινίες με μία δυναμική ηρωίδα να ηγείται της ιστορίας, ανήκει μάλλον στη μειονότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των ταινιών του Χόλιγουντ που κυκλοφόρησαν πέρσι είχαν άνδρες στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο (το 32,1%) των ταινιών το 2023 είχαν μια γυναίκα στην κορυφή του καστ. Και αυτή είναι μια μείωση 6,5% σε σχέση με το 2022, όταν εκείνη τη χρονιά ήταν στο 38,6%.

«Ακόμη και όταν η Barbie έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων, η βιομηχανία έδειξε ότι συνέχισε να υποτιμά τις ταινίες με επίκεντρο και πρωταγωνιστές γυναίκες, καθώς οι γυναίκες έχασαν έδαφος όσον αφορά την εκπροσώπησή τους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο, στους συγγραφείς και τους ηθοποιούς γενικά», ανέφερε η έκθεση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Στη νέα τους έκθεση, με τίτλο The Hollywood Diversity Report, οι ερευνητές ανέλυσαν 109 από τις κορυφαίες αγγλόφωνες ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2023.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μερίδιο των ταινιών με μια γυναίκα στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2019. Εκείνη τη χρονιά, το 44% των ταινιών που παράγονται στο Χόλιγουντ είχαν γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αλλά με τα χρόνια που πέρασαν, το ποσοστό μειώθηκε και το 2023 μόλις το 32% των ταινιών είχαν γυναίκα ως κεντρικό χαρακτήρα.

Χειρότερα τα πράγματα για τις γυναίκες σκηνοθέτριες

Όσον αφορά το φύλο του σκηνοθέτη, τα πράγματα είναι ακόμη πιο θλιβερά. Πέρυσι, μόνο το 14,7% τοις εκατό των ταινιών είχαν γυναίκα σκηνοθέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι άνδρες διατήρησαν τις περισσότερες ευκαιρίες και τους υψηλότερους προϋπολογισμούς όσον αφορά τη σκηνοθεσία», έγραψε η ομάδα στην έκθεσή της.

«Μόνο 16 ταινίες σε 200 ταινίες σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες. Πέντε από αυτές σκηνοθετήθηκαν από έγχρωμες γυναίκες. Οι ταινίες που σκηνοθετήθηκαν από λευκές γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν τον μικρότερο προϋπολογισμό», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Το «Barbie» ήταν μόνο μία από τις τρεις κυκλοφορίες που σκηνοθέτησε μια γυναίκα με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, σε σύγκριση με 25 ταινίες τέτοιου προϋπολογισμού που σκηνοθέτησαν άνδρες».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν «καμπανάκι» για το Χόλιγουντ.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται για δωδέκατη χρονιά, διαπίστωσε επίσης ότι οι ταινίες που έχουν στο καστ διαφορετικές ταυτότητες, όπως το φύλο και το χρώμα του δέρματος, τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα στο box office.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό