23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ποια είναι τα ουκρανικά θαλάσσια drones που βυθίζουν ρωσικά πλοία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα σκάφη βύθισαν το πρωί της Τρίτης ένα από τα περιπολικά πλοία του ρωσικού στόλου του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα), σε ένα ακόμη πλήγμα στη ναυτική ισχύ του Κρεμλίνου στην περιοχή, υποστηρίζει πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας μιλώντας στην Kyiv Post.

Τα εκρηκτικά που φέρουν τα εν λόγω drones, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από χειριστές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έπληξαν το πλοίο ενώ περιπολούσε σε ένα στενό του Κερτς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αναπτύχθηκαν ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα σκάφη, και συγκεκριμένα τα λεγόμενα Magura V5. Η πηγή αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των μη επανδρωμένων σκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση.

«Ως αποτέλεσμα πλήγματος από ναυτικά μη επανδρωμένα σκάφη Magura V5, το ρωσικό πλοίο Project 22160 Sergey Kotov υπέστη ζημιές στην πρύμνη, τη δεξιά και την αριστερή πλευρά», έγραψε η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας στο Telegram.

Μάλιστα, το υπουργείο Πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο από την επίθεση στο Sergey Kotov, το οποίο αναφέρει πως καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε αφού υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Το βίντεο απεικονίζει τα χτυπήματα των USV στο ρωσικό πλοίο και μεγάλες εκρήξεις να ακολουθούν, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για την βύθισή του.

Τι είναι όμως τα περίφημα ουκρανικά drones που επιχειρούν στη θάλασσα και φέρεται να έχουν επιφέρει πλήγματα και σε άλλα ρωσικά πλοία; Σύμφωνα με το portal https://mil.in.ua, oι Ρώσοι αποσυναρμολόγησαν ένα ουκρανικό ναυτικό μη επανδρωμένο Magura V5 και έδειξαν τα εξαρτήματά του και την εσωτερική του δομή. Οι εικόνες μάλιστα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο όπως φαίνεται παρακάτω:

Russians have analyzed a Magura naval drone from Ukraine

The russians claim that the build quality is low. the frame is thin and according to them explains why the drone is prone to wash ashore pic.twitter.com/N1wiAvuoMH

— PS01 (@PStyle0ne1) March 1, 2024

Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για ένα drone που βγήκε στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, προφανώς χωρίς να έχει βρει στόχο, όπου έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού τον περασμένο Νοέμβριο.

Πώς γίνονται «αόρατα» στα εχθρικά ραντάρ

Σύμφωνα με τους Ρώσους, το κέλυφος του μη επανδρωμένου σκάφους έχει λεπτά τοιχώματα, πιθανώς για να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο σχεδιασμός και η κίνησή τους στο νερό. Ο κινητήρας του drone είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, ενώ πάνω από τον κινητήρα υπάρχουν μονάδες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που μειώνουν σημαντικά την επιφανειακή θέρμανση και τη θερμική ακτινοβολία του drone και ως εκ τούτου γίνεται λιγότερο ορατό στους αισθητήρες θερμικής απεικόνισης του εχθρού.

Επιπλέον, το drone φέρεται να μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην παράκτια ζώνη (έως 40 χλμ. από την ακτή) και ο δρομολογητής διαθέτει GPS. Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι η επικοινωνία μέσω ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας μπορεί προαιρετικά να χρησιμοποιηθεί ως ένας από τους τρόπους στόχευσης των μη επανδρωμένων σκαφών. Αναφέρεται ακόμη ότι ο ενσωματωμένος υπολογιστής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους λειτουργεί με το λειτουργικό σύστημα Linux.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τον Φεβρουάριο, η μονάδα Group 13 της DIU με μη επανδρωμένα σκάφη Magura φέρεται να κατέστρεψε μια ρωσική κορβέτα Ivanovets και ένα αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov στον Εύξεινο Πόντο.

The Security Service of Ukraine showed tests of a new generation of “Sea Baby” maritime drones using Starlink technology

The first drone was named Avdiivka.

The department said that the drone is capable of delivering almost a ton of explosives more than a thousand kilometers… pic.twitter.com/ioZ4ecMiMg

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2024



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό