16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ποια είναι η μικροσκοπική εταιρεία που σώζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ιαπωνία

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν ο σεισμός των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε τη χερσόνησο Νότο στην Ιαπωνία ανήμερα της πρωτοχρονιάς, εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μία προειδοποίηση από μία μικρή εταιρεία …

Τη NERV διαχειρίζεται μία μικρή ιδιωτική εταιρεία, που ονομάζεται Gehirn – και σημαίνει εγκάφαλος στα γερμανικά – με μόλις 13 άτομα προσωπικό. Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις της για σεισμούς στη χώρα είναι ταχύτερες από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τη δημόσια τηλεόραση, NHK.

Ο γιαπωνέζικος λογαριασμός της NERV στο Χ (πρώην Twitter) έχει 2,2 εκατομμύρια ακολούθους, ενώ άλλοι 35.000 άνθρωποι τον χρησιμοποιούν στα αγγλικά. Η εφαρμογή της που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 έχει κατέβει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια λογαριασμούς στο Apple Store και το Google Play.

Πέραν την ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για σεισμούς, τσουνάμι και εκρήξεις ηφαιστείων, η NERV παρέχει επίσης ενημερώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα τυφώνες, πλημμύρες και ισχυρές χιονοπτώσεις.

Δημιουργήθηκε το 2010 από το 19χρονο τότε Daiki Ishimori. Όπως έχει πει, επηρεάστηκε από μία τηλεοπτική εκπομπή με θέμα έναν κόσμο μετά την αποκάλυψη όπου ο μισός πληθυσμός εξαφανίστηκε από πλημμύρες. Άρχισε με το Twitter, καθώς ήταν – και παραμένει – πολύ δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Ιαπωνία.

Αρχικά, είχε μόνο 300 ακολούθους. Όμως το 2011 χτύπησε τη χώρα ο ισχυρότερος σεισμός στα παγκόσμια χρονικά. Στη συνέχεια, ήρθε το καταστροφικό τσουνάμι, που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές στο χωριό του Daiki Ishimori, ο οποίος δεν μπορούσε για μέρες να επικοινωνήσει με τους δικούς του πιστεύοντας ότι είχαν πεθάνει.

Τότε, όπως λέει, συνειδητοποίησε ότι χρειάζονται και άλλα μέσα ενημέρωσης, πέραν της τηλεόρασης, που φυσικά δεν λειτουργεί όταν κόβεται το ρεύμα. Άρχισε να ποστάρει για τους σεισμούς και καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπισε πολλές φυσικές καταστροφές, ο αριθμός των ακολούθων του εκτινάχθηκε.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στο Χ επηρέασαν τη NERV κατά τη διάρκεια του σεισμού ανήμερα της πρωτοχρονιάς.

Πέρυσι, το Χ άρχισε να χρεώνει τους χρήστες για πρόσβαση στο application programming interface, που συνδέει την πλατφόρμα με εξωτερικά συστήματα και δίνει τη δυνατότητα να ανεβαίνουν άμεσα αναρτήσεις.

Η Gehirn αυτή τη στιγμή διαθέτει το βασικό συμβόλαιο που επιτρέπει 100 αναρτήσεις την ημέρα με κόστος 100 δολαρίων το μήνα. Όταν έστειλε την προειδοποίηση για τσουνάμι την 1η Ιανουαρίου, η NERV ξεπέρασε το όριο και κάλεσε τους συνδρομητές της να κάνουν εγγραφή στην εφαρμογή.

Μερικές ώρες μετά, το Χ ανακοίνωσε ότι οι δύο λογαριασμοί – στα ιαπωνικά και τα αγγλικά – θα θεωρούνται «δημόσιας χρήσης» και το θέμα λύθηκε άμεσα.

Όμως, η NERV είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την πλατφόρμα το 2019 όταν ο λογαριασμός της είχε κλειδώσει για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2020 και μία συνδρομή υποστηρικτών για να καλύψει τα κόστη της, τα οποία αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια γιεν το χρόνο – δηλαδή 829.200 δολάρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό