22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ποια είναι η Αμερικανίδα επιστήμονας που τιμά με doodle η Google

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Eunice Newton Foote (Γιούνις Νιούτον Φουτ) αφιερώνει η Google το σημερινό της (17 Ιουλίου 2023) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 204 ετών από τη γέννησή της.

Επιστήμονας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Γιούνις Νιούτον Φουτ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τον ρόλο του στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Γιούνις Νιούτον Φουτ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1819 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Φοίτησε στο Troy Female Seminary, ένα σχολείο που ενθάρρυνε τις μαθήτριες να παρακολουθούν επιστημονικές διαλέξεις και να συμμετέχουν σε εργαστήρια χημείας.

Η επιστήμη έγινε το πάθος της, ωστόσο αφιέρωσε επίσης χρόνο στην εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Today’s #GoogleDoodle celebrates American scientist and women’s rights activist, Eunice Newton Foote.

Swipe through the slideshow to learn about how her scientific discovery laid the foundation for how we understand climate change today —> https://t.co/4A00LwELbI pic.twitter.com/A9lc9eSLUo

— Google Doodles (@GoogleDoodles) July 17, 2023

Eunice Newton Foote: Το έργο της

Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από την επιστημονική κοινότητα. Απτόητη, η Γιούνις Νιούτον Φουτ έκανε πειράματα μόνη της.

Αφού τοποθέτησε θερμόμετρα υδραργύρου σε γυάλινους κυλίνδρους, ανακάλυψε ότι ο κύλινδρος που περιείχε διοξείδιο του θερμαινόταν περισσότερο από το φως του ήλιου.

Έγινε, λοιπόν, η πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

Αφού δημοσίευσε τα ευρήματά της, εκπόνησε τη δεύτερη μελέτη της για τον ατμοσφαιρικό στατικό ηλεκτρισμό. Αυτές ήταν οι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύθηκαν από μια γυναίκα στις ΗΠΑ.

Το 1856, ένας επιστήμονας παρουσίασε την εργασία της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Ο διάλογος που ξεκίνησε οδήγησε σε νέα πειράματα που αποκάλυψαν αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως φαινόμενο του θερμοκηπίου – όταν δηλαδή αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης σταδιακά να αυξάνεται.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό