23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πλησιάζει εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Ειδήσεις Ελλάδα

Tόσο η αγορά των Credit Default Swaps (CDS) όσο και η αγορά κρατικών ομολόγων δείχνει να έχει ήδη προεξοφλήσει την αλλαγή σε επενδυτική βαθμίδα

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, παρόλο που η ΕΚΤ πρόκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να προχωρήσει την Πέμπτη σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς τόσο η αγορά των Credit Default Swaps (CDS) όσο και η αγορά κρατικών ομολόγων δείχνει να έχει ήδη προεξοφλήσει την αλλαγή σε επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, καταγράφηκε ισχυρή ανοδική κίνηση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αποκλιμακώνεται κατά 53 μβ (μονάδες βάσης) στο 3,67%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα, η πτώση των ομολογιακών αποδόσεων συνοδεύτηκε και από σημαντική αποκλιμάκωση του περιθωρίου (spread) της ελληνικής 10ετίας με αυτό της γερμανικής 10ετίας το οποίο κατέγραψε τριμηνιαία πτώση κατά 66 μβ φτάνοντας τις 128 μβ στα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, η «δίκαιη» τιμή για το επίπεδο του spread σύμφωνα με την εξέλιξη των μακροοικονομικών στοιχείων των δύο χωρών περιορίστηκε στις 147 μβ με τον κίνδυνο να τείνει προς τα πάνω σύμφωνα με τον δείκτη ισορροπίας κινδύνων και τις αποτιμήσεις να εμφανίζονται ακριβείς αλλά σε πιο ήπιο βαθμό.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν 184 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,76% από 3,93% χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο διαμορφωθεί στο 1,35%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,12043 δολάρια από το επίπεδο των 1,1065 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό