23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πληρώστε παντού με κάρτα – «Καμπάνες» από Δευτέρα στους υπόχρεους χωρίς POS

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου, 35 επαγγέλματα θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει για πρώτη φορά POS και να δέχονται από τους καταναλωτές πληρωμές με κάρτες, με το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείει κατηγορηματικά παράταση στη προθεσμία.

Στη λίστα των υπόχρεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ταξί, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα, τα μίνι μάρκετ, οι λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο και οι πάγκοι, οι ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες ακινήτων, τα ωδεία, η πολιτιστική εκπαίδευση και η οργάνωση συνεδρίων. 

Οι επαγγελματίες που δεν εγκαταστήσουν POS και δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Με το σχεδιασμό να προβλέπει ότι τη πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου θα διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά από κοινά συνεργεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εντοπισμό περιπτώσεων επιτηδευματιών που δεν συμμορφώθηκαν.

Επίσης χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ θα «κόβονται» στους επαγγελματίες που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ ενώ όσοι καθυστερήσουν να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμού θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσον αφορά στο αίτημα των φορέων της αγοράς για μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα».

Deadline και για τη διασύνδεση ταμειακών με POS

Στο μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα «τελειώνει ο χρόνος» για τη διασύνδεση 370.000 ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λόγω μη διαθεσιμότητας από επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση αλλά αποδεδειγμένα έχουν κλείσει ραντεβού εντός του Απριλίου οι όποιοι έχουν προθεσμία έναν ακόμα μήνα.

Επίσης όσοι δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31 Μαΐου ή για τις 30 Ιουνίου με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31 Μαΐου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα με το σύνολο των διασυνδέσεων μέχρι τέλος Απριλίου να εκτιμάται σε 250.000 μαζί με τις εποχικές επιχειρήσεις.

Νέο ποινολόγιο

Με το νέο ποινολόγιο οι κυρώσεις για τους παραβάτες έγιναν αυστηρότερες φθάνοντας έως 300.000 ευρώ. Ειδικότερα:

– Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

– Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης το πρόστιμο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.

– Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

– Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS το πρόστιμα διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

– Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό