18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πιο ισχυρές παρά ποτέ οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Χανιά, αμέσως μετά τις επαφές είχε στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφθασε στη Σούδα 20 λεπτά πριν τις 6 το απόγευμα και εκεί τον υποδέχθηκαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνέχεια μετέβη στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά με τον πρωθυπουργό να τον υποδέχεται και να προχωρούν στο εσωτερικό του, με τη συνάντησή τους να διαρκεί περίπου μία ώρα και 40 λεπτά.

Στις καθιερωμένες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνο και τον κ. Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες στην Ελλάδα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και τη συνεργασία σε καίρια ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στη Γάζα.

Αναλυτικά, κατά τις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφεραν:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ.

Άντονι Μπλίνκεν: Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνης, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

Σημειώνεται πως από τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί που θα συμμετέχουν στη συνάντηση, τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με Ερντογάν-Φιντάν

Νωρίτερα, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε πρώτα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και λίγο αργότερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση στο μέγαρο Vahdettin παρευρίσκονταν εκτός του Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στο Twitter, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν συζήτησαν για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πρόοδο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό