22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πιέζουν οι ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Αιγύπτιο και τον Ισραηλινό ομόλογό του αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται ως μία νέα προσπάθεια για να καρποφορήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε στο Twitter ο ρεπόρτερ του ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος δυο πηγές του.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «αυξανόμενη δυσαρέσκεια» του Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε χθες το Ισραήλ να θέσει «γρήγορα» σε εφαρμογή τα μέτρα για την αύξηση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που υποσχέθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μερικές ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Τα μέτρα αυτά, που συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση να ανοίξει το λιμάνι της Ασντότ (…) να ανοίξει το σημείο διέλευσης στο Έρετς (…) και να υπάρξει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων (ανθρωπιστικής βοήθειας) από την Ιορδανία απευθείας στη Γάζα, πρέπει τώρα να εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η οποία υπογράφεται από την εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Έιντριεν Γουότσον.

Το Ισραήλ ανοίγει «προσωρινά» διαδρόμους για βοήθεια

Από την πλευρά του το Ισραήλ θα επιτρέψει «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, μέσω του λιμένα Ασντότ και του σημείου διέλευσης Έρετς, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση πολέμου ενέκρινε τη «λήψη άμεσων μέτρων για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» προκειμένου να «αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση» και να «εξασφαλιστεί η συνέχιση» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο, κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου που δημοσιοποιήθηκε ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Λίγο νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios κατά το οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε το άνοιγμα του Έρετς ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που παραδίδεται μέσω χερσαίων οδών, σχολίασε πως αν αληθεύει, πρόκειται για ευπρόσδεκτη είδηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό