20.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Πετρέλαιο: Αυξάνεται η τιμή του διεθνώς

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πέμπτη διαδοχική ημέρα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης υποχώρησαν πριν ανακοινωθούν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τη βιομηχανία, ενώ παράλληλα τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν από τα κέρδη που κατέγραψε χτες η Wall Street. Επίσης η αγορά ελπίζει σε τόνωση της ζήτησης, με την σταδιακή έξοδο των οικονομιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύεται κατά 9,02%, στα 22,23 δολάρια το βαρέλι ενώ πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου κερδίζει 6,88%, στα 29,07 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο σημείωσαν άνοδο περί το 3% τη Δευτέρα.
Η άνοδος του αργού λαμβάνει χώρα παρά την απόφαση της Επιτροπής Texas Railroad, δηλαδή του ρυθμιστικού φορέα των ΗΠΑ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, να εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή μετά από αντιδράσεις από τις εταιρείες ενέργειας.

Οι προοπτικές της ζήτησης μοιάζουν ευνοϊκότερες, καθώς διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, , η Πορτογαλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αρχίζουν να επιτρέπουν στους πολίτες τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ανοίγουν τις δραστηριότητες στις κατασκευές, καθώς και τα πάρκα και τις βιβλιοθήκες.
Η παγκόσμια ζήτηση για “μαύρο χρυσό” τον Απρίλιο κατέρρευσε κατά ποσοστό της τάξης του 30%, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ η ανάκαμψη της αναμένεται να είναι αργή, ειδικά στον βαθμό που οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να κρατήσουν τα αεροσκάφη τους στο έδαφος για μήνες.
Ήδη από την 1η Μαΐου έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία στο πλαίσιο του ευρύτερου καρτέλ OPEC+, με ισχυρότερους παράγοντες τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η οποία προβλέπει σημαντική μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό