16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πετρέλαιο: Αυξάνεται η τιμή – Πονοκέφαλος για τους κεντρικούς τραπεζίτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Oι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν τριψήφια τιμή του μαύρου χρυσού πριν την αλλαγή του χρόνου – Πώς επηρεάζει τις τιμές η θεομηνία στη Λιβύη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Κολλημένη σε υψηλό 10 μηνών – από το Νοέμβριο του 2022 – παραμένει η τιμή του πετρελαίου , λίγο πάνω από τα 92$ προκαλώντας ανησυχίες παγκοσμίως.

Κύρια αιτία, η έκθεση της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά πετρελαίου το τελευταίο 4μηνο του έτους θα γίνει πολύ σφιχτή, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Μόσχας να περικόψουν εθελοντικά την παραγωγή τους κατά 1,3εκατ βαρέλια/ημέρα έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή στο κομμάτι της προσφοράς υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πιέζουν τις τιμές. Η Λιβύη -μέλος του OΠΕΚ, που παράγει περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως- υποχρεώθηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel να κλείσει 4 εξαγωγικά λιμάνια. Κατά 12% υποχρεώθηκε να περικόψει την παραγωγή του και το Καζακστάν εξαιτίας εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα του Καρατσαγκανακ.

Κι ενώ η προσφορά μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται. Η Διεθνής Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι η συνολική παγκόσμια ζήτηση φέτος θα αυξηθεί κατά 2,2εκατ βαρέλια ημερησίως και περίπου 1 εκατομμύριο το 2024. Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ζήτηση θα αυξηθεί 2,44εκατ βαρέλια φέτος και 2,25εκατ βαρέλια του χρόνου – με μερίδα αναλυτών να αποδίδει τη μεγάλη διαφορά στις προβλέψεις για του χρόνου σε παιχνίδια των πετρελαιοπαραγωγών τιμών για να “φουσκώσουν” ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Όποιος και να έχει δίκιο πάντως , η ζήτηση θα αυξηθεί. Ακόμη και η Κίνα που δεν “θαμπώνει” ακριβώς με τα οικονομικά της αποτελέσματα, δεν φαίνεται να έχει περιορίσει τις ποσότητες που χρειάζεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν τριψήφια τιμή του μαύρου χρυσού πριν την αλλαγή του χρόνου.

Μοιραία την ανιούσα έχουν πάρει και τα καύσιμα με την μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας να έχει ξεπεράσει από την Τρίτη το ψυχολογικό όριο των 2€/λίτρο. Μετρημένοι στα δάχτυλα οι νομοί που δεν έχουν μέση τιμή με το 2 μπροστά. Μεταξύ αυτών η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, οι Σέρρες, το Κιλκίς και η Χίος αλλά είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουν κι αυτές οι περιοχές τα 2€ καθώς οι νέες παραγγελίες τωνπρατηρίων θα ωθήσουν τις τιμές ψηλότερα. Η αγορά ζητά παρεμβάσεις και ιδίως για το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο οι παράγοντες της αγοράς είναι κατηγορηματικοί ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες αποκλείεται να διατεθεί σε τιμή κάτω από τα 1,5€/λίτρο όταν θα αρχίσει η χειμερινή περίοδος σε περίπου 1 μήνα.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται. Με τις ίδιες τιμές πέρυσι, παρενέβη και μαζί με τα διυλιστήρια έδωσαν εκπτώσεις που επέτρεψαν την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,10€. Φέτος όμως τα περιθώρια είναι στενότερα και γίνονται ακόμη στενότερα εξαιτίας και της θεομηνίας Daniel τις οποίας τις πληγές μετράμε ακόμη.

Οι υψηλές τιμές των καυσιμων, ενισχύουν και τις πληθωριστικές πιέσεις. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έκλεισε στο 3,7% , τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος, κυρίως εξαιτίας της αύξησης 10,6% στην τιμή της βενζίνης, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στη FED για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίζει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε δύσκολη θέση και η ΕΚΤ που ανακοινώνει την απόφαση της σε μερικές ώρες και η οποία είχε δώσει την αίσθηση στις αγορές ότι για το Σεπτέμβριο θα έκανε παύση στις αυξήσεις. Αυτά όλα βέβαια πρίν τη διαρροή ότι πρόκειται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2024 σε πάνω από 3% , η οποία άλλαξε την εικόνα άρδην με το Bloomberg να εκτιμά σε ποσοστό 66% ότι το μεσημέρι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τη 10η αύξηση των επιτοκίων μέσα σε ένα χρόνο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό