17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με έντονο κομματικό και πολιτικό «άρωμα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Το έντονο «πολιτικό άρωμα» που αναδίδουν οι συγκεκριμένες κάλπες ευνοεί η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η παρουσία των αρχηγών στη συμπρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα κομματικά χρίσματα δεν έλειψαν και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως η υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής, προκλήθηκε αρκετός θόρυβος. Η συγκυρία κάθε φορά παίζει μεγάλο ρόλο για τις κάλπες των ΟΤΑ και στις εκλογές που έρχονται το γεγονός πως έπονται των «συγκρούσεων» του Μαϊου και του Ιουνίου δεν μπορεί να μην επηρεάσει τις διαδικασίες.

Η πολυπόθητη αποκομματικοποίηση των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών δεν θα γίνει πράξη στις 8 Οκτωβρίου εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. «Σκληρό ροκ» για τις 13 περιφέρεις και τους μεγάλους δήμους αναμένεται να υπάρξει. Και μάλιστα η έντονη πολιτική σύγκρουση για τις φονικές πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τον άδικο χαμό του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Τα πάντα θα έχουν φόντο την αναμέτρηση για τους ΟΤΑ και από τα κομματικά επιτελεία σίγουρα θα βγουν τα «μαχαίρια».

Το έντονο «πολιτικό άρωμα» που αναδίδουν οι συγκεκριμένες κάλπες ευνοεί η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η παρουσία των αρχηγών στη συμπρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στις εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφιοτήτων του Αλκηβιάδη Στεφανή και του Δημήτρη Πτωχού στο Βόρειο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο αντίστοιχα έδωσε το σήμα για συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δείξει πως το 40,5% του Ιουνίου αποτυπώνεται και στις τοπικές κοινωνίες.

Το 2019 η επικράτησή της στους μεγάλους δήμους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι 12 περιφέρειες είχαν «βαφτεί μπλε» το 2019 και πλέον η πλειοψηφούσα παράταξη επιθυμεί να κερδίσει και στην Κρήτη μετά την επικράτηση στις εθνικές κάλπες. Στο μεγαλύτερο νησί της χώρας ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης υποστηρίζεται αυτή τη φορά και από τη Ν.Δ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη «μάχη» μετά την καλοκαιρινή «συντριβή». Και το πρώτο τεστ για τον νέο πρόεδρο που μόλις θα έχει «μετακομίσει» στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Το γεγονός πως ακόμα οι λίστες δεν έχουν κλείσει δείχνει πως το κόμμα χρειάζεται πολύ γρήγορα ανασύνταξη των δυνάμεών του. Και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τις καλές ημέρες που βάδιζε ή βρισκόταν στην εξουσία έδειχνε την αδυναμία του σε τοπικό επίπεδο.

Προσπάθεια για ανοίγματα, βεβαίως έγιναν το 2019 που έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2014. Είχε κερδίσει 37 δήμους και μεταξύ αυτών είχε στηρίξει ανεξάρτητους υποψηφίους και είχε κόψει πρώτος το νήμα στον Βύρωνα (Άκης Κατωπόδης), Κερατσινί – Δραπετσώνα (Χρήστος Βρεττάκος), Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Γιώργος Ιωακειμίδης), Χαλάνδρι (Σίμος Ρούσσος). Μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Λάρισα τον Απόστολο Καλογιάννη που βγήκε πρώτος και στον δεύτερο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 57,34%.

Στις εκλογές που έρχονται το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αποδείξει πως η πρόσφατη άνοδος των ποσοστών του κατά 3,7% σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν δείχνει τη δυναμική που έχει το κόμμα.

Στόχος η άνοδος στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εμφανίστηκε πολύ αδύναμο. Στα υπέρ του οι μηχανισμοί του κινήματος που εξακολουθούν να υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Πριν από τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει ανεξάρτητες υποψηφιότητες και είχε αναλάβει τη διοίκηση των δήμων Αλεξανδρούπολης (Γιάννης Ζαμπούκης), Καβάλας (Θεόδωρος Μουριάδης), Νεάπολης – Συκεών (Σίμος Δανιηλίδης), Παλλήνης (Αθανάσιος Ζούτσος).  Την ανοδική πορεία που είχε στις εθνικές εκλογές επιθυμεί να καταγράψει και το ΚΚΕ. Ο Κώστας Πελετίδης θα είναι και πάλι υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα στην Πάτρα που ήταν η μεγάλη νίκη του κόμματος το 2019.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό