24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Περισσότεροι από 17.000 θεατές χειροκρότησαν όρθιοι τον Δημήτρη Καταλειφό

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, περισσότεροι από 17.000 θεατές κατέκλεισαν και τις δύο ημέρες το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και χειροκρότησαν όρθιοι τον Δημήτρη Καταλειφό επιβραβεύοντας την ανεπανάληπτη ερμηνεία του στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός μαγνήτισε το κοινό της Επιδαύρου με τη μοναδική υποκριτική του στόφα, αποσπώντας διθυράμβους και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες θεατών και κριτικών, που γέμισαν το αργολικό θέατρο για να απολαύσουν μια ιστορική ερμηνεία, η οποία αποτελεί και το επιστέγασμα της σπουδαίας θεατρικής του πορείας.

Μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα, τη λιτή και συμβολική αισθητική, που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας, το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εισέπραξε επίσης ο εξαιρετικός πρωταγωνιστικός θίασος: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα, μια ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, την αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της. “Ένα τεράστιο ζήτημα που θέτει ο “Οιδίπους Επί Κολωνώ” είναι η αναγκαιότητα μιας κοινωνίας να είναι ανοιχτή, ανεκτική και δίκαιη απέναντι στον άνθρωπο.

Στο πρόσωπο του Οιδίποδα συνοψίζεται ο άνθρωπος με τις άπειρες συμφορές και τα παθήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα στη διάρκεια της ζωής του. Ο Οιδίποδας θα μπορούσε να είναι σαν ένα μετανάστη που έρχεται από την Ασία και τον δέχεται μία χώρα.

Είναι σχεδόν σπάνιο στις μέρες μας μια κοινωνία να διακρίνεται για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά της, γι’ αυτό η Αθήνα στο συγκεκριμένο έργο έχει κάτι το ιδεώδες.

Μακάρι να υπήρχε μια κοινωνία σαν την Αθήνα του 5ου αιώνα” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Δημήτρης Καταλειφός, που επέστρεψε στο Αργολικό Θέατρο τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση.

Πρόκειται για μια παράσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού “Λυκόφως” του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Τη μετάφραση του σοφόκλειου δράματος υπογράφουν οι Χρύσα Προκοπάκη και Θάνος Τσακνάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Λίλη Πεζανού, τη μουσική η Σήμη Τσιλαλή, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την κίνηση ο Damiano Ottavio Bigi.

Ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” έρχεται για μια και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο στις 2 Σεπτεμβρίου. Η προπώληση μόλις άνοιξε και μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στο https://www.ticketservices.gr/event/oidipous-epi-kolono-herodeion/?lang=el

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό