22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περιορίστηκε το μέτωπο στην Άνδρο – 9η μέρα μάχης στον Έβρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι οι δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο, όπου σχηματίστηκε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Η εικόνα, ωστόσο, είναι βελτιωμένη και το μέτωπο έχει περιοριστεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν καταφέρει να σβήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εστιών που υπήρχαν στο νησί της Άνδρου, κυρίως στο Βιτάλι και στις Γίδες, περιοχές όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αντίστοιχα.  Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Πλέον η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, αν και πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να σώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου.  Το στοίχημα ήταν να μην μπουν οι φλόγες στο χωριό Βιτάλι, ένα στοίχημα που κερδήθηκε με μεγάλη δυσκολία λόγω των ανέμων που έπνεεαν ισχυροί όλη τη νύχτα. Η φωτιά έκαιγε σε χαμηλή έκταση, ωστόσο, σπίθες και στάχτες διαρκώς δημιουργούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα, και μελίσσια.

Η φωτιά ξέσπασε χθες σε δύο μέτωπα, στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου ς, λόγω κεραυνών το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, λόγω των ανέμων, δημιουργήθηκε στην πορεία ένα ενιαίο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ και πάρα πολλοί εθελοντές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης ορατότητας, υδροφόρα των εθελοντών δασοπυροσβεστών έπεσε χθες σε χαντάκι με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Ο χειριστής κατάφερε να βγει έγκαιρα.

Εφιάλτης χωρίς τέλος στον Έβρο

Δύο είναι τα κύρια μέτωπα που δημιουργούν κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για ένατη μέρα.

Το ένα είναι το μέτωπο Αισύμης-Λεπτοκαρυάς, όπου μέχρι αργά το βράδυ χθες δινόταν μάχη να μην μπει στο χωριό της Αισύμης καθώς το μέτωπο γύρισε προς την συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Δαδιά, όπου υπάρχει η ανησυχία μήπως περάσει σε κάποια νέα περιοχή, κάπου κοντά στο χωριό Κοτρωνιά, όπου υπάρχει ένα δρυμός.

Χθες στην περιοχή είχαμε μια μεγάλη αναζωπύρωση, στο χωριό Αύρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Η κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς προκαλεί έντονο προβληματισμό. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται έκκληση για την ενίσχυση των μέσων γιατί από αύριο οι άνεμοι αναμένεται ότι θα στραφούν σε νοτιάδες. «Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό