23.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Περίεργη δήλωση Ράμα για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Με μία περίεργη δήλωση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σχολίασε σήμερα την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να μη δώσει άδεια για την ορκωμοσία του προφυλακισμένου, εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ο κ. Ράμα χαρακτηρίζει «νομικά ορθή» την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο μιλά για «εκλεγμένο δήμαρχο» στην αναφορά του για τον Φρέντι Μπελέρη και χαρακτηρίζει «ηττημένο και χωρίς νομιμοποίηση» τον εκλεκτό του, Γκιόργκι Γκόρο. Αναγνωρίζει μάλιστα πως πλέον «έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο που απαιτεί επίλυση».  

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραδέχεται και την εκλογή Μπελέρη και το γεγονός ότι ο Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι δήμαρχος Χειμάρρας. Και ουδείς πλέον μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για το πως θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο δήμο της Χειμάρρας. 

Ο Έντι Ράμα γράφει στην ανάρτησή του: 

Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.

3. Η αναφορά του CCOC (σ.σ. Ειδικό Δικαστήριο)  στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα 

From the reading of the reasoned decision of the special Court on Corruption and Organized Crime regarding the denial of the swearing-in permit for the elected mayor of Himara, I find it important to publicly highlight the following:

1. The denial of the swearing-in permit under…

— Edi Rama (@ediramaal) December 21, 2023

Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημείωναν πως «το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Φρέντη Μπελέρης εξελέγη Δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκορο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου. Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα Μπελέρη στους ευρωπαίους ομολόγους μας αλλά και στον ίδιο τον Έντι Ράμα με την επισήμανση πως αποτελεί ένα θέμα λειτουργίας του κράτους δικαίου που ακουμπά ευθέως την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό