18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΠαΣοΚ: Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Μητσοτάκης, τα τρακτέρ και η «αλλαγή γηπέδου»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μία από τις βασικές ειδήσεις που αφορούσαν το ΠαΣοΚ, τη Δευτέρα, ήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε την προσχώρηση της στη ΝΔ αποδίδοντας «προοδευτικό» πρόσημο στις πολιτικές που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ είχε ήδη τραβήξει το δρόμο της. Η σχέση της με τη Χαριλάου Τρικούπη από τον Ιούλιο του 2022, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε στο πάγο την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ήταν ανύπαρκτη.

Ο Μητσοτάκης και το κέντρο

Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι η επιλογή της κυρίας Χριστοφιλοπούλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Είναι η σταθερή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός βρήκε και χθες την ευκαιρία να επαναλάβει ότι οι πόρτες του ήταν και παραμένουν ανοιχτές στα στελέχη του κέντρου έχοντας το βλέμμα στους ψηφοφόρους του χώρου αυτού που παραδοσιακά έβρισκαν πολιτική έκφραση στην κεντροαριστερά αλλά, από το 2019, βρέθηκαν στην εκλογική κοίτη της ΝΔ. Μία από τις επόμενες μεταγραφές του κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να είναι ο Πύρρος Δήμας πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ. Θα συμπεριληφθεί και αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές.

Οι πολιτικοί χώροι δεν χτίζονται με μεταγραφές, συνηθίζει να λέει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο έχουν τη δική τους σημασία, έστω και στο πεδίο των εντυπώσεων. Η εκτίμηση που υπάρχει στους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πάει με σκληρή γραμμή στις Ευρωεκλογές» θα προσδώσει στην αναμέτρηση του Ιουνίου «χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών». Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα γίνει και πάλι στο κέντρο.

Από εκεί περνάει και το στοίχημα του δικού του εκλογικού πήχη. Η αριστερή δεξαμενή έχει, έτσι κι αλλιώς, αποκτήσει και νέο μνηστήρα, τη «Νέα Αριστερά».  Η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να υπάρξει σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, η συμμετοχή προσώπων όπως ο Γιάννης Μανιάτης, που θα τονίζουν τη σχέση του κόμματος με το καλούμενο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο. Το δεύτερο αφορά το γήπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα τρακτέρ και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις άλλαξαν, προς το παρόν, την ατζέντα. Η αναγκαιότητα να παρευρεθούν στα μέτωπα των  αγροτικών κινητοποιήσεων βουλευτές του ΠαΣοΚ, οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα, Τρίτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη συνεδρίαση επρόκειτο, μεταξύ άλλων, απαντήσεις της επιστημονικής ομάδας στους βουλευτές που εξέφρασαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο. Είναι και αυτό ένα θέμα για τον κ. Ανδρουλάκη. Η εικόνα τουλάχιστον 10 βουλευτών να εμφανίζονται με επιφυλάξεις και άγνωστη στάση στην ψηφοφορία, δημιουργεί πρόβλημα στο ΠαΣοΚ. Ειδικά αν δεν υπάρξει η οδός της αποχής αλλά αυτή της καταψήφισης. Εκεί, πέραν των εξηγήσεων, εστιάζεται η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Έχει, ωστόσο, επισημάνει, ότι η ισότητα στο γάμο βρίσκεται στις θέσεις του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες αναγνωρίζονται. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για τους βουλευτές της περιφέρειας να πουν «ναι» εκεί που οι συνάδελφοι τους, της ΝΔ, θα επιλέξουν την αποχή ή την καταψήφιση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση στις μικρές και μεσαίες εκλογικές περιφέρειες, το μέτωπο με την εκλογική τους βάση και την εκκλησία.

Αλλά το πρώτο ζητούμενο είναι να μην δώσει το ΠαΣοΚ εικόνα που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κρύψει τα δικά της μεγάλα προβλήματα με τους συντηρητικούς βουλευτές και τις αποστάσεις, με ότι αυτό σημαίνει, του Μάκη Βορίδη του Αντώνη Σαμαρά και άλλων βασικών παικτών της ΝΔ.

Αλλαγή γηπέδου και πίεση

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσαν την ευκαιρία αλλαγής ατζέντας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα αιτήματα των αγροτών. «Το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και, βέβαια, ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές, που έχουν πάθει λόγω φυσικών καταστροφών» τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν σε μια αντιπολίτευση των τρακτέρ. Θέλουν να μεταφέρουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε δύο, άλλα, μέτωπα.

Το πρώτο είναι αυτό της Παιδείας και της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ. «Δεν μπορεί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με non paper και να μην ξεκαθαρίζει τι τελικά έχει σκοπό να νομοθετήσει» αναφέρουν στελέχη του ΠαΣοΚ και τονίζουν. «Σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠαΣοΚ, στην Παιδεία εδώ βλέπουμε να υπάρχει μια βιασύνη και καθόλου διάλογος». Αυτόν τον διάλογο, που δεν έχει γίνει, σκοπεύει να ανοίξει τις επόμενες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη.

Την αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος θα αποτελέσει το κεφάλαιο ακρίβεια. Όπως διευκρινίζουν συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη,  ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, συγκαταλέγει στο κεφάλαιο ακρίβεια, τρία πράγματα. Το πρώτο είναι οι τιμές στα ράφια των σούπερ Μάρκετ. Το δεύτερο είναι οι δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία, οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Συνδέεται αυτό με την κατάσταση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το τρίτο είναι το υψηλό κόστος στέγασης. Από εκεί ξεκίνησε την επιχείρηση «αλλαγής γηπέδου» το ΠαΣοΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το στεγαστικό ζήτημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Η συνέχεια στη Βουλή αν ο Πρωθυπουργός, αυτή τη φορά, θελήσει να απαντήσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό