20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Παροχές: Στα 6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Πώς διαμορφώνεται το δημοσιονομικός χώρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Πώς διαμορφώνεται και σε ποια επίπεδα ο δημοσιονομικός χώρος που θα μπορούσε να διατεθεί στους πιο αδύναμους

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τα 6δισ€ είναι μια καλή αρχή για να… ξύσεις. Όπου 6δισ€ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους ενώ το… ξύσιμο παραπέμπει φυσικά στην διάσημη πια φράση του πρωθυπουργού ότι θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να βοηθήσει στο τέλος του έτους τους πιο αδύναμους απέναντι στην ακρίβεια που επιμένει.  

Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δείχνει ότι αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, κάτι θα βρεθεί το Δεκέμβριο στον πάτο του βαρελιού.  

Τα έσοδα από φόρους υπερβαίνουν αυτήν την στιγμή το στόχο κατά 3,1δισ€ δεν σημαίνει όμως ότι αυτός είναι και ο δημοσιονομικός χώρος. Περίπου 1,5δισ€ αφορούν εισπράξεις του περασμένου έτους – τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος – και αυξημένες επιστροφές φόρων. Επίσης θα πρέπει να αφαιρεθούν και τα κόστη των 2 συμπληρωματικών προϋπολογισμών και των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.  

Προφανώς λοιπόν γίνεται για λόγος για μικρό περιθώριο 0,1-0,2 μονάδων σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr. ,  220-440εκατ€ δηλαδή. To με ΥΠΟΙΚ φυσικά κρατά χαμηλά τον πήχη και σημειώνει ότι πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα των μηνών Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου για να έχουμε σαφή εικόνα πόσο μάλλον όταν την Παρασκευή έχουμε την πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση από την S&P. Υπολογίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου και λίγες μέρες πριν την ψήφιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού , το οικονομικό επιτελείο θα ξέρει τι μπορεί να δώσει ώστε ο πρωθυπουργός να λάβει τη σχετική απόφαση.  

Πριν την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ισραήλ , με το πετρέλαιο σε σταθερά καθοδική πορεία , τα στοιχήματα ήταν μάλλον μιας «επιταγής ακρίβειας» με δικαιούχους – όπως και τα Χριστούγεννα του 2022 και το Πάσχα του 2023 – τους χαμηλοσυνταξιούχους των 600-800€, τους ανασφάλιστους υπερήλικές και τους δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ. 

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τυχόν κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και το Λίβανο ή στο χειρότερο σενάριο απευθείας σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν θα στείλουν την τιμή του μαύρου χρυσού στα ύψη κάνοντας επιβεβλημένη την κυβερνητική παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων 

Φυσικά – με τον πληθωρισμό τροφίμων να παραμένει 4 φορές σχεδόν ψηλότερα από το γενικό πληθωρισμό – υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η παρέμβαση να αφορά την ακρίβεια. 

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει και την ρύθμιση σχετικά με τις συντάξεις των δικαστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναδρομικά δεν πρόκειται να δοθούν στις 4.000 των δικαιούχων καθώς κάτι τέτοιο θα είχε συνολικό κόστος περί τα 400-500εκατ€ για τα 11 χρόνια από το 2012. Αντίθετα η συμμόρφωση θα αφορά την αύξηση των συντάξεων των δικαστικών χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος και το κόστος της συμμόρφωσης. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό