22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Παρεξήγηση, ότι δεν θα στείλουμε όπλα» λέει τώρα ο Πολωνός πρόεδρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο, οι χθεσινές δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσι περί παγώματος των πολωνικών αποστολών οπλικών συστημάτων αιφνιδίασε τους πάντες και το Βερολίνο. Ως αιτία προβλήθηκε ο αθέμιτος ανταγωνισμός του Κιέβου στο πεδίο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω εναλλακτικών οδών, δεδομένου ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι ουσιαστικά κλειστά.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα με παρέμβασή του ωστόσο επιχείρησε ρίξει τους τόνους κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση» και λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά ήθελε να πει ο Πολωνός πρωθυπουργός είναι ότι η Βαρσοβία δεν θα στείλει στην Ουκρανία τα νέα εξοπλιστικά συστήματα που αγοράζει η ίδια για τον εκσυγχρονισμό του πολωνικού στρατού.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στέλνει όπλα

Το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ στο Βερολίνο κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μοραβιέτσκι, μετά την παρέμβαση του Αντρέι Ντούντα. Επί της ουσίας πάντως η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Χέμπεστραϊτ, είναι ότι δεν σχολιάζει τις αποφάσεις άλλων χωρών ως προς τις αποστολές όπλων. Σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα συνεχίσει πάντως να το πράττει, όπως τόνισε.

Άλλωστε μόλις πριν από λίγες μέρες το γερμανικό υπ. Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή περαιτέρω οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ,  ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Τaurus.

Η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν σε δηλώσεις της στο Spiegel ανέφερε ότι «αν η πολωνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αποστείλει περαιτέρω οπλισμούς στην Ουκρανία για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας,  η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς τον γερμανικών συστημάτων αεράμυνας Πάτριοτ που είναι σταθμευμένα προς το παρόν στην Πολωνία, στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ υπογράμμισε ότι το Κίεβο χρειάζεται απεναντίας περαιτέρω εξοπλισμούς, γιατί εξαντλούνται ήδη τα αποθέματα του ουκρανικού στρατού κι επειδή η χώρα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας.

:  Deutsche Welle

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό