18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Παρεμβάσεις ενάντια στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το νομοσχέδιο με όλα τα νέα μέτρα κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και την προστασία των εγχώριων αγροτικών προϊόντων. Στο υπουργικό Συμβούλιο, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την προσεχή Πέμπτη (29/2), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για όσους παρανομούν. 

Ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, το οποίο τέθηκε με έμφαση στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το νέο θεσμικό πλαισίου θα υπάγεται στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στους τομείς των: γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). 

Ο νέος νόμος θα αφορά στη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.

Συνάντηση Αυγενάκη – αγροτών 

Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί ο κ. Αυγενάκης θα διεκδικήσει αλλαγές στην Κ.Α.Π. ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο δίκαιη για τους αγρότες, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την βελγική προεδρία, έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική: 

Διευκολύνσεις και εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εκτάσεις για καλλιέργεια. 

Από τη στιγμή που οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις -έως 100 στρέμματα- καλύπτουν λιγότερο από το 10% των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη μη ύπαρξη ενστάσεων για τη συγκεκριμένη πρόταση. 

Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%, ώστε οι αγρότες «να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο».  Χαλάρωση των απαιτήσεων σε έκτακτες ανάγκες, με δυνατότητα καλλιέργειας μεγαλύτερων εκτάσεων. 

Η Ε.Ε. προτείνει αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. 

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Δεν έχει οριστεί ακόμα ο τόπος της συνάντησης, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία των Θεσσαλών αγροτών στις 11 Μαρτίου.

Σκοπός είναι να έχει η κυβέρνηση τον χρόνο για να λάβει τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία, με στόχο την παρουσίαση του ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής από την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό