17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Παραιτείται ο πρωθυπουργός- «Υπάρχουν δυσκολίες όταν κάποιος προσπαθεί να κρατηθεί στο γραφείο του»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία καθώς το κόμμα του New Unity επιδιώκει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.  Όπως δήλωσε, θα παραιτηθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνησή του.

Ο Κάρινς ελπίζει ότι το κόμμα του θα μπορέσει να οικοδομήσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό μετά την ρήξη μεταξύ των τριών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.

«Αυτή την Πέμπτη θα υποβάλω την παραίτησή μου και του υπουργικού Συμβουλίου στον πρόεδρο» είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Ρίγα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters. Το κόμμα θα προτείνει έναν υποψήφιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε.

Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς θα πρέπει να δώσει εντολή σε οποιονδήποτε πιθανό πρωθυπουργό να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Πριν αναλάβει οποιοσδήποτε νέος συνασπισμός, απαιτείται επίσης σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Για οποιαδήποτε χώρα, υπάρχουν δυσκολίες όταν κάποιος προσπαθεί να κρατηθεί στο γραφείο του», δήλωσε επίσης ο Κάρινς. «Αυτός δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου».

Σημειώνεται ότι οι επόμενες εκλογές στη Λετονία δεν αναμένονται πριν από το 2026.

Γιατί παραιτήθηκε

Ο Κάρινς βρίσκεται στο τιμόνι μιας τριμερούς συμμαχίας του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματός του New Unity, της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και της κεντροδεξιάς εκλογικής συμμαχίας United List. Εδώ και αρκετό καιρό, ο 58χρονος πίεζε να διευρυνθεί ο συνασπισμός ώστε να συμπεριλάβει τη Συμμαχία Αγροτών και Πρασίνων και τους αριστερούς Προοδευτικούς. Ωστόσο, οι δύο εταίροι του στο συνασπισμό είχαν επανειλημμένα εκφράσει επιφυλάξεις για την κίνηση αυτή.

Παράλληλα, και τα δύο αυτά κόμματα δεν έδωσαν την έγκρισή τους την περασμένη Τετάρτη στις επιλογές του  Κάρινς για τρεις υπουργικές θέσεις, και επίσης αρνήθηκαν να δώσουν την έγκρισή τους για πολλά σχέδιά του.

Με βάση όλα αυτά, είδε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει δύο επιλογές, μια συνεργασία με τον τρέχοντα συνασπισμό ή να επιδιώξει να οικοδομήσει έναν νέο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό