16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Γάλλο πρόεδρο το όνομα του ή της διαδόχου της στον πρωθυπουργικό θώκο.

Στην επιστολή της παραίτησης της η απερχόμενη πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία». Αναφέρει επίσης ότι εργάστηκε με πάθος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωθυπουργίας, έχοντας στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τους Γάλλους πολίτες.

Ο Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση της Μπορν

Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι η εργασία της Μπορν στην υπηρεσία του γαλλικού Έθνους ήταν καθημερινά υποδειγματική. Σε ανακοίνωσή του Ελιζέ αναφέρεται ότι η απερχόμενη πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα εξακολουθούν να χειρίζονται τις τρέχουσες υποθέσεις ως την αναγγελία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Μακρόν..

Φαβορί ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ πιθανολογείται πως θα είναι ο εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία.

Επικείμενος ανασχηματισμός

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του που χαρακτηρίζεται από την απουσία απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο

Τους τελευταίους μήνες, ο αρχηγός του κράτους «ανέλαβε» μια σειρά από μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ή άκρως αμφιλεγόμενες, όπως ο νόμος για τη μετανάστευση, που δίχασε βαθιά το στρατόπεδό του.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει την άνοδο του Rassemblement National (RN, ακροδεξιά), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής των βουλευτών του RN, ήρθε δεύτερη στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές το 2017 και το 2022 πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το βράδυ της Κυριακή.

«Όλα είναι δυνατά… συμπεριλαμβανομένου του τίποτα», συνόψισε ένας άλλος στενός σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, τη στιγμή που ο αρχηγός του κράτους φαίνεται να εξετάζει την ανασύνθεση της ομάδας του, αφού δέχθηκε διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομίας, Bruno Le Maire, τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe και τον κεντρώο François Bayrou.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό