23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Παρίσι 2024-ΔΟΕ: «Ελεύθερο το χιτζάμπ στο Ολυμπιακό Χωριό»

Ειδήσεις Ελλάδα

Απόφαση κόντρα στην ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Αθλητισμού – «Για το Ολυμπιακό Χωριό ισχύουν οι κανόνες της ΔΟΕ»

Οι αθλητές μπορούν να φορούν χιτζάμπ  (πέπλο ή κάλυμμα κεφαλής) στο χωριό αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 χωρίς κανέναν περιορισμό, δήλωσε σήμερα (29/9) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), λίγες ημέρες αφότου η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας το απαγόρευσε στους αθλητές της.

Η ΔΟΕ  ανέφερε επίσης ότι πρέπει να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στη Γαλλία και  ήρθε σε επαφή με τη γαλλική Ολυμπιακή επιτροπή (CNOSF).

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά δήλωσε την Κυριακή ότι θα απαγορεύεται οι Γάλλοι αθλητές να φορούν χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού.

«Για το Ολυμπιακό Χωριό ισχύουν οι κανόνες της ΔΟΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΟΕ. «Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του χιτζάμπ ή οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής ή πολιτιστικής ενδυμασίας».

Η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 10.000 αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατοικεί σε διαμερίσματα στο Ολυμπιακό χωριό και μοιράζεται κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων τραπεζαριών και χώρων αναψυχής.

«Δεδομένου ότι αυτός ο γαλλικός κανονισμός αφορά μόνο τα μέλη της γαλλικής ομάδας, είμαστε σε επαφή με το CNOSF για να κατανοήσουμε περαιτέρω την κατάσταση σχετικά με τους Γάλλους αθλητές», είπε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

Χώρος μιας από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές μειονότητες της Ευρώπης, η Γαλλία έχει εφαρμόσει νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της γνωστής ως «laicité» (της αρχής της απογύμνωσης της πολιτικής από κάθε είδους θρησκευτικής χροιάς και της διατήρησης της κοσμικότητας της Γαλλικής Δημοκρατίας), η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν  απειλείται από τον ισλαμισμό.

Ορισμένες μουσουλμανικές ενώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι αυτοί οι νόμοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Μουσουλμάνους, έχουν καταργήσει τη δημοκρατική προστασία και τους έχουν αφήσει ευάλωτους σε κακοποίηση.

Η απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει στους αθλητές της να φορούν χιτζάμπ επικρίθηκε από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα.

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου του επόμενου έτους. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό