20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση στους κανόνες εμπλοκής με υπηρεσιακά όπλα ενστόλων

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο εγχειρίδιο με τις πρώτες σημαντικές αλλαγές μετά από 21 χρόνια στους κανόνες εμπλοκής και χρήσης των υπηρεσιακών όπλων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, όπως περιέγραψε εμμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το «ρετούς» στην πιο ευαίσθητη πτυχή της επιχειρησιακής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα πλαισιώσουν τις παρεμβάσεις στο πρωτόκολλο που ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: «ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Η αναφορά του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε εν μέρει, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της κυβέρνησης και ειδικά στην απευθείας γραμμή Ηρώδου Αττικού και Κατεχάκη. Από την ίδια γραμμή ενημέρωσης μεταφέρεται στον Flash.gr ότι  η παρέμβαση αναμένεται τις επόμενες ώρες να πάρει συγκεκριμένη μορφή, με την κατάρτιση συγκεκριμένης ρύθμισης η οποία θα περάσει από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει παράγοντας με γνώση των διεργασιών που γίνονται η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει, ανάλογα με το περιστατικό, μικρότερο αριθμό σταδίων στην ενεργοποίηση του κανόνα εμπλοκής από τον ένστολο που βρίσκεται στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί το ίδιο πρόσωπο, παράμετρος κλειδί από την οποία θα εξαρτηθεί η ασφαλής εφαρμογή του νέου πλαισίου είναι η λειτουργία των καμερών που είναι ενσωματωμένες στις στολές των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. Το θέμα της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής δεν περιορίζεται στις απευθείας επικοινωνίες του πρωθυπουργικού γραφείου με την πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά έχει ανοίξει και με σειρά παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών.

«Αλλαγές με μεγάλη προσοχή»

Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου στο Συνέδριο της ΝΔ

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Action24, την Πέμπτη τασσόταν υπερ μιας παρέμβασης αλλά με φίλτρα: «θα μπορούσαμε να δούμε ξανά τους κανόνες εμπλοκής αλλά με πάρα πολλή προσοχή. Σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να υπάρξει ένας λαϊκισμός από την ανάποδη, να τραβάει το όπλο για ψύλλου πήδημα».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης: «Νομίζω ότι είναι και μία αφορμή όλη αυτή η συζήτηση να ξαναδούμε δύο πράγματα: Πρώτον τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων, τις διαδικασίες, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Και δεύτερον τον κανόνα εμπλοκής για τη χρήση όπλων», είχε αναφέρει στο Open, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πάντως θέλει να διαλυθεί η βαριά σκιά που πέφτει πάνω από το σώμα, μετά τις εγκληματικές ολιγωρίες στελεχών του, την ημέρα της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα σε απόσταση αναπνοής από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Γιατί όπως παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέτοια περιστατικά ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό όλα τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε επιχειρησιακό και υποστηρικτικό επίπεδο.  

Γι’αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ο ίδιος το μήνυμα προς τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας ότι: «ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό